Árhullámokat okozott a Tiszán és mellékfolyóin a vízgyűjtőn hullott csapadék

Árhullámokat okozott a Tiszán és mellékfolyóin a vízgyűjtőn hullott csapadék

A Tisza-tó látképe (Fotó: Németh Dániel/Wikimedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vízgyűjtőkön az elmúlt két napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, de emelkedett a Balaton és Velencei-tó vízszintje is – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel. Mint írták: a Tiszán és mellékfolyóin egyes szakaszokon az elsőfokú készültséget vagy azt meghaladó vízszint is kialakulhat az ár levonulásával. A decemberben eddig érkezett csapadék már a magyarországi nagy tavak átlag vízállásán is megmutatkozik: emelkedett a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is. A következő napok időjárása ugyanakkor nem ígér számottevő utánpótlást.

Az elmúlt 48 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén – Kárpátalján átlagosan 50 mm, helyenként akár a duplája is –, míg az országban és Erdélyben 25-35 mm eső esett. Mindez a magyarországi folyókon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott. A gyorsan levonuló árhullámok a Tiszán Tiszabecsnél és a Tarnán az elsőfokú készültség feletti vízállásokat eredményeztek.

A következő napokban a Tisza további szakaszain, valamint a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön is számítani kell az elsőfokú árvédelmi készültségi szint elérésére, illetve meghaladására. „A Tiszán a Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszokon akár a másodfok szintjét is megközelítheti a vízállás” – ismertették. Hozzátették: mivel azonban a következő napokban a vízgyűjtőterületeken csapadékszegény és fagypont alatti időjárás várható, újabb árhullámok kialakulására nem kell számítani.

A Felső-Tiszán az árral együtt csak szórványosan érkezett PET palack és más uszadék, az utóbbi órákban pedig már nem is mutatkozott a kamerákon további mennyiség.

Kitértek arra is: december első felében a magyarországi nagy tavak vízgyűjtőterületén is jelentős csapadék hullott, és ez a mennyiség már elég volt ahhoz, hogy némileg emelkedjen a Balaton és a Velencei-tó vízállása. Az aszály által kiszárított talaj felső rétege már átnedvesedett, és egyre nagyobb mennyiség jut be a két tóba. „A hónap eleje óta a Balaton átlag vízállása 5 centiméterrel nőtt, vasárnap reggel 78 centimétert mértek. A Velencei-tó vízszintje pedig az év utolsó hónapjában 7 centimétert emelkedett, vasárnap reggel Agárdnál 68 centimétert mutatott a mérce” olvasható a közleményben.