Szembemennek az MSZP országos vezetésével a szolnoki szocialisták

Szembemennek az MSZP országos vezetésével a szolnoki szocialisták

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP társelnökei (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába döntött az MSZP arról, hogy a momentumos Kármán Irént támogatják az előválasztáson a Szolnok központú választókörzetében, a szocialisták helyi prominensei inkább az LMP-s Tóth Áron mögé állnának be, és erre kérik a vezetőséget is – derül ki a Magyar Hang által megismert levélből. Azt, hogy született ilyen levél a pártvezetésnek, lapunknak más forrás is megerősítette. Az írást a szocialisták megyei elnöke, Radócz Zoltán jegyezte (aki 2019-ben ellenzéki polgármesterjelölt is volt Szolnokon), illetve városi elnökük – aki nem mellesleg Szolnok egyik alpolgármestere – Györfi Mihály.

Mi a helyzet Szolnokon?

Jelenleg hárman indulnak a szolnoki ellenzéki előválasztáson: a mások mellett a DK, Jobbik és Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott 66 éves Sziráki Pál, az 54 éves Kármán Irén, aki a Momentum és a szocialisták, illetve Párbeszéd jelöltje, továbbá a 27 éves LMP-s Tóth Áron. Ám a helyi MSZP-sek, úgy tűnik, nem örülnek, hogy a momentumos jelölt mögé kellett beállniuk. Levelükben az áll: Kármán Irén támogatása „megítélésünk szerint több szempontból is nagy kárt okoz politikai közösségünknek”. A levélben több indokot is felsorolnak ennek alátámasztásául. 

Mint írják, „Kármán Irén a támadható múltjával az MSZP-t is besározza, támadhatóvá teszi. Miközben Szolnokon a közös ellenzék vezető ereje az MSZP, és ezt a pozíciónkat nem kérdőjelezi meg senki, a Momentum jelöltje megosztó személyiség: nem beágyazott, nem helyi jelölt, a szolnoki emberek nem támogatják, a győzelemre nincs semmi esélye.″

– Kármán Irénnek nincs sem csapata, nagyon még aktivistája sem. Víziója csak addig terjed, hogy a pártközi paktumok segítségével ő legyen a közös ellenzéki jelölt. Ez azonban a választási győzelemhez nem elegendő – írták. – Mindezen tények ismeretében arra kérünk titeket, az MSZP társelnökeit, hogy pártunk érdekében, amennyiben még lehetséges, a jelölt támogatásától lépjünk vissza, és támogassuk az LMP jelöltjét, aki helyileg beágyazott és ismert jelölt, ezért az MSZP-Párbeszéd, valamint a Momentum esetleges támogatásával nyerhetne az előválasztáson – tették hozzá.

Lapunk kereste írásban az MSZP sajtóosztályát, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Meg akarta ismerni az olajmilliárdosok életét

Kármán Irén újságíró, jogász, országos ismertséget azzal tett szert, hogy az olajmaffia ügyeivel foglalkozott. Sőt: 2007-ben máig ismeretlen tettesek megverték. Később az újságíró arról is nyilatkozott az Indexnek, hogy az olajmaffia-ügyekben fontos szerepet betöltő Energol Rt. egyik vezetőjéhez, Portik Tamáshoz gyengéd szálak fűzték. 2012-ben ugyanakkor úgy fogalmazott a Heti Válasznak erről: „Nem volt intimitás. Bizalmi kapcsolatban voltunk. A közelébe akartam menni, a gyengéd szál pedig azt jelentette, hogy próbáltuk egymást szelíd eszközökkel megnyugtatni a szándékainkat illetően. Én azt sugároztam felé, hogy nem kell félnie, nem adatot gyűjtök róla, csak meg akarom ismerni az olajmilliárdosok életét”.

Nem Szolnok lenne az egyetlen, ahol mást támogat a szocialisták helyi szervezete, mint a párt országos elnöksége. Az MSZP Salgótarjáni Szervezete például deklarálta: a DK-s Godó Beatrixot támogatja a szocialisták pártközpontja által preferált momentumos Horváth Ferenccel szemben.