Árstopok: új rendelet kényszerítené a boltokat az áruhiány elkerülésére

Árstopok: új rendelet kényszerítené a boltokat az áruhiány elkerülésére

Tojás (Fotó: Hello I'm Nik / Unspash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy új rendelet szerint a boltoknak kétszer annyi ársapkás árucikket kell tartania, mint amennyi átlagosan akkor volt készleten, amikor az árakat befagyasztották – vette észre a Telex a szerda esti Magyar Közlönyben. Ez azt jelenti, hogy a még 2021-ben befagyasztott árú termékek esetén azok 2021. évi átlagos napi mennyisége kell, hogy rendelkezésre álljon, míg a 2022-ben árstopossá tett árukra az idei évi átlagmennyiség duplája vonatkozik.

Arról is rendelkeztek, hogy a kereskedő köteles a „készletét (...) és a vásárlók számára történő kihelyezését olyan mennyiségben biztosítani, hogy az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen”. A rendelet január 13-tól lép hatályba.

A kormány tavaly az alábbi termékek esetén határozott az árak befagyasztásáról:

• kristálycukor
• búzafinomliszt (BL 55)
• finomított napraforgó-étolaj
• házi sertéscomb
• csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
• ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej.

Idén ősszel pedig a burgonya és a tyúktojás árát rögzítették. Az árstopok jelenleg 2023. április 30-ig szólnak, kérdés, ezt követően is meghosszabbítják-e őket. 

A Magyar Közlönyben egyébként számtalan más rendelkezés is megjelent, többek közt kihirdették, mely családtámogatásokat hosszabbítják meg.

 

Címkék: áruhiány, árstop