Lezárult az újraszámolás, mintegy kétszáz szavazattal győzhet Karácsony

Lezárult az újraszámolás, mintegy kétszáz szavazattal győzhet Karácsony

A főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálása (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét fővárosi kerületben – a VIII., IX., X., XII., XV., XIX. és XX. kerületben – számolják meg ma újra a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatait. Ezt a folyamatot az Alkotmánybíróság döntése után a Kúria rendelte el és a Nemzeti Választási Bizottság végzi. Kedden és szerdán a budapesti kerületek kétharmadában végeztek a munkával, ez alapján az érvénytelen voksok újraszámlálásával létrejött 41 szavazatos különbség 200 körülire nőtt a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely javára. Legalábbis erről számolt be több hírportál, viszont a végleges eredményt hivatalosan a mai számolás után, várhatóan az NVB pénteki ülésén ismertetik. Ennek ellenére majdnem pontos adatok már ma lehetnek, illetve az NVB hivatalos közlése sem biztos, hogy a végleges lesz, hiszen az ellen az eredmény ellen is lehet majd a Kúriához, majd az Alkotmánybírósághoz fordulni – ismét.

Pedig a folyamat ezt az utat már bejára. A baloldali ellenzéki támogatással indult Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, aki az LMP, illetve civilek jelöltje volt, igaz, a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépése után a kormánypárt híveinek voksaira is számíthatott. Vitézy beadványa nyomán azonban az érvénytelennek nyilvánított mintegy 24 ezer szavazatot már ellenőrizték, ez alapján a különbség a már említett 41 szavazatra csökkent a két jelölt között. De a történetnek ezzel nem volt vége: Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszt nyújtott be, és bár ő elsősorban a szavazás megismétlését kérte abban a két budapesti kerületben – a IV.-ben és a VII.-ben –, ahol állítása szerint a visszalépett Szentriályi nevének túl vékony áthúzása megtévesztő volt, végül a Kúria felülírta korábbi, eredményt jóváhagyó döntését, és múlt vasárnap elrendelte a főpolgármester-választáson leadott, érvényesnek nyilvánított 782 ezer szavazat újraszámolását is. Mivel a 24 ezer érvénytelen szavazat esetében addigra ez már megtörtént, és azután Karácsony Gergelyt hozták ki győztesnek, ő már át is vette főpolgármesteri megbízólevelét.

A Nemzeti Választási Bizottságnak elvben múlt vasárnaptól számítva hat napja lenne az érvényes voksok átszámolására, de már a hét elején közölték, hogy a munkával csütörtökön végezni fognak. „Jogsértések sorozata abszurd kutyakomédiává kezdi tenni a főpolgármester-választást” – fogalmazott az NVB hétfői ülése előtt nem sokkal tartott tájékoztatóján Karácsony Gergely hangsúlyozva, hogy szerinte az „ősbűnt” az Alkotmánybíróság követte el.

Noha a mostani újraszámolási folyamat eredményeként nagy kilengések nem voltak, a két jelölt közötti minimális különbség miatt bármikor fordulhat az eredmény. Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében jelezte: százas nagyságrendben voltak az érvényesek közé keveredett érvénytelen szavazatok, illetve téves jelölthöz elszámolt érvényes szavazatok is, mindkét szereplőnél. „Volt egy olyan szavazókör is Újlipótvárosban - ez csak egy az 1354 darab budapesti szavazókörből -, ahol önmagában többet változott a szavazatok száma, mint amennyi a teljes köztünk lévő eredeti különbség Karácsony Gergellyel. Ebben az esetben épp az ő javára változott az eredmény, 134 szavazattal, mivel amúgy rá adott érvényes szavazatokat tévesen hozzám számoltak a XIII. kerületi szavazatszámlálók június 10-re virradó éjszaka. De fordítva is történt hasonló másutt. Csak ilyen jellegű tévesztést legalább kétszáz helyen tapasztaltunk már Budapest-szerte az újraszámlálás során, bár általában kisebb számú szavazatot érintően. Ezek vitathatatlan esetek, nagy valószínűséggel a késő éjjelig tartó számlálásból eredő emberi hibák, az átszámolás után a szavazóköri eredmény majd módosul” – fogalmazott. Egyelőre úgy tűnik, a tévesztések egyik vagy másik irányba Karácsony Gergely további erősödését hozták, így a sorrend két nap után nem változott.