Augusztus 20-i gazdatüntetés: nem mehetnek a traktorok a rakpartokra és a Belvárosba

Augusztus 20-i gazdatüntetés: nem mehetnek a traktorok a rakpartokra és a Belvárosba

Traktor munkában (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem 1800 gazdát vár traktorokkal a nemzeti ünnepre Budapestre Szabó Bálint, a gazdatüntetés szervezője, aki annak ellenére is a rakpartokra és a Belvárosba vonulna, hogy a rendőrség nem ott jelölte ki a demonstráció helyszínét – derül ki a korábban az MSZP-t és a DK-t is megjárt, jelenleg független szegedi önkormányzati képviselő facebookos bejelentkezéséből

Ebből úgy tűnik, hogy az augusztus 20-ára tervezett országos gazdatüntetés budapesti záróeseményét a rendőrség nem abban a formában hagyta jóvá, ahogyan ők szerették volna. A rendőrség határozata szerint az augusztus 20-án reggel induló és az autópályákon, gyorsforgalmi utakon estére Budapestre érkező gyűlés traktoros „vonulásos részét a KRESZ szabályok maradéktalan betartásával” kell megvalósítani. Ugyanakkor az eredetileg tervezett helyszínekre, vagyis a belvárosba és a rakpartokra nem mehetnek traktorokkal, helyettük hanem a számukra kijelölt helyen, a Dózsa György út két külső forgalmi sávjának területén, 3855 méter hosszan demonstrálhatnak.

A rendőrségi határozat már csak a Kúrián, közigazgatási peres eljárásban támadható meg. Szabó Bálint – akit korábban máig vitatott körülmények között választottak a hazai kacsa- illetve lúdszövetség elnökévé – ezzel nem ért egyet, és a 168.hu-nak azt nyilatkozta: „Nem hátrálunk meg. Nem állunk el a tüntetés szándékától, és úgy gondoljuk, hogy a tiltakozás az eredeti bejelentés szerinti formában, jogszerűen megtartható.”

Szabó a videóban arról is beszélt, hogy már „1800 gazda jelezte, hogy traktorral és járművekkel jönne”, valamint arról is beszámolt, hogy kibővítik a demonstráció eredeti célkitűzéseit. Eredetileg ugyanis csak az aszály által sújtott, szerinte ezer milliárd forintos kárt szenvedő gazdák helyzetére akarták felhívni a figyelmet, de most úgy döntöttek, hogy felveszik a kapcsolatot az elmúlt évek összes olyan érdekképviseletével és társadalmi csoportjával, akik a kormány intézkedései miatt kárt szenvedtek, így a pedagógusokkal, az egészségügyisekkel, a szociális gondozókkal, a katásokkal  és a rezsinövekedés kárvallottjaival.