Az agrárminisztérium elárulta, meddig marad az árstop

Az agrárminisztérium elárulta, meddig marad az árstop

Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ATV megkereste az Agrárminisztériumot az ügyben, hogy meddig maradnak az élelmiszerárstopok, mire azt a választ kapták, hogy „a hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben”. 

A tárca hozzátette, hogy a GVH is vizsgálódik az elszállt árak miatt: „A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.” Mint megírtuk, először a tej- és a tejtermékek piacán vizsgálódik a hatóság. 

Az élelmiszerárstop kivezetése kapcsán nemrég Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyilvánult meg, szerinte lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését. 

Mint ismert, a kormány tavaly 2023. április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopokat. Az árstopok a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt 2,8 százalék zsírtartalmú tej, valamint a tojás és az étkezési burgonya esetében érvényesek.