Az elsőfokú ítélet szerint a Magyar Nemzet megsértette a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét

Az elsőfokú ítélet szerint a Magyar Nemzet megsértette a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét

A Meseország mindenkié című könyv (Fotó: Facebook/Meseország mindenkié)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Helsinki Bizottság számolt be blogján arról, hogy az általuk képviselt Labrisz Leszbikus Egyesület nem jogerősen megnyerte a Magyar Nemzet ellen jó hírnév megsértése miatt indított pert. A bíróság a kiadót, a Mediaworksöt bocsánatkérésre, illetve egymillió forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

A Labrisz Egyesület a Meseország mindenkié című mesekönyv kiadása után vált szálkává a kormányzati homofób kampányt vezénylők és végrehajtók szemében. Az Orbán Viktor által kijelölt irányvonalhoz igazodva a Magyar Nemzet október 12-én közölte Németh György írását. A szociológus-közgazdász írása szerint a „Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.”

A szerzőnek természetesen semmiféle bizonyítéka nem volt arra, hogy a Labrisz Egyesületnek bármiféle köze lenne a pedofíliához, de az írása illett a homoszexualitást a pedofíliával összemosó lejáratókampányba. Az egyesület beperelte a Magyar Nemzetet, és a Fővárosi Törvényszék ma hirdette ki elsőfokú ítéletét, miszerint a Mediaworks megsértette az egyesület jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát. 

Az ítélet indoklása így fogalmaz: „sem a Meseország mindenkié c. könyvben, sem a felperes tevékenységében nem merült fel pedofília jelensége, arra pedig különösen nem tett még utalást sem [a Labrisz], hogy maga helyeselné vagy legitimálná a gyermekekkel folytatott szexuális aktust. […] a kiadványnak és magának a Labrisznak a pedofíliához hasonlítása olyan súlyosan sértő, indokolatlanul bántó, dehonesztáló, minden alapot nélkülöző vélemény, amelyet [a Labrisznak] nem kell tűrnie, és amely nemcsak hogy alkalmas arra, hogy a társadalmi megítélését hátrányosan érintse, hanem az ténylegesen be is következett.”

A bíró hozzátette: „Egy ilyen csoport tagjait a legsúlyosabb társadalmi stigmával, a pediofíliával minden alap nélkül illetni olyan sérelmet jelent, amely hatásaiban többszörös, mint az életük során hasonló nehézségekkel nem találkozó embereknek.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.