„Az emberek nem szokták kipróbálni, milyen, ha nem fizetik be az adót”

„Az emberek nem szokták kipróbálni, milyen, ha nem fizetik be az adót”

Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Városházán 2019. december 12-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dolgozó emberek nem szokták kipróbálni, hogy milyen az, ha nem fizetik be az adót, nem helyes, ha egy önkormányzat próbálkozik ilyennel – így reagált Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón a főpolgármester szerdai bejelentésére.

Karácsony Gergely ugyanis egy rendkívüli sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány elkötelezte magát egy Budapest-ellenes politika mellett, amit jelez, hogy míg 2018-ban, a Tarlós István vezette főváros 5 milliárd forint szolidaritási adót volt köteles megfizetni, ez az összeg mára több mint tízszeresére emelkedett. Ráadásul álláspontjuk szerint a szolidaritási adó jelenlegi formájában ellentétes az alaptörvénnyel, ezért bírósági úton megtámadják és 25 milliárd forintot nem fognak befizetni.

Az esetleges követkemények kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, hogy a jogszabályok meghatározzák, mi történik ilyenkor. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy a szolidaritási adó a szegényebb településekhez megy a gazdagabbaktól, a kormány ebből egyetlen fillért sem lát. Az egész ügy mögött azt látja, hogy Gyurcsány Ferenc „ráparancsolt” a főpolgármesterre, hogy nem elég csak bírálni a kormányt, ő pedig igyekszik szót fogadni.