Az M1 is vihart jelentett a tűzijáték idejére, aztán meghamisította a múltat

Az M1 is vihart jelentett a tűzijáték idejére, aztán meghamisította a múltat

Tűzijáték 1978-ból, a háttérben az Erzsébet-híd.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex információi szerint az M1 meteorológusa augusztus 20-án napközben az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésével összhangban még rossz időt, vihart ígért a tűzijáték idejére. Amikor aztán utólag az OMSZ ellen indított kormányzati bosszúhadjáratot kellett a közmédiának alátámasztania, már azt állították hazug módon, hogy az ő időjárás-jelentésük mást jósolt. Ezt alátámasztandó egy félrevezető részletet emeltek ki a korábbi műsorukból.

A Telexnek nevüket elhallgató állítólagos meteorológusok küldték el az M1 Híradó és az időjárás-jelentés olyan részleteit, amelyek alátámasztják a fenti állítást. Az informátorok szerint a kormánypropaganda „pusztán a politikai kommunikáció egyik eszközeként” támadt rá a meteorológusokra.

Az adásrészletekből kiderül, hogy az M1 szombat délelőtt még jó döntésnek tartotta számos augusztus 20-i program lefújását, és ekkor még azt állították, hogy az operatív törzs mérlegeli a tűzijáték megtarthatóságát. A déli híradóban aztán a köztévés meteorológus is azt jelentette, hogy este esőzés lehet Budapesten.

Sőt, még este is azt jelentették, hogy bár egyelőre nem esik, de bármikor rosszra fordulhat az idő. Ez hangzik el: „Egy picit most csalóka az időjárás, hiszen sokfelé úgy tűnik, hogy teljesen megnyugszik és megszűnnek a záporok is, illetve eláll az eső. […] A következő órákban már nem csak ez a hidegfront alakítja az időjárásunkat, hanem közbeszól egy hidegörvény is, ami dél felől ér el bennünket. Így a déli területek felől egyre inkább arra lehet számítani, hogy újabb adag csapadék érkezik hozzánk.”

De hamar elfelejtették, hogy mit állítottak pár órával korábban. Másnap a közmédia, a kormánypropaganda egyéb csatornáival megegyezően, durván szapulni kezdte az OMSZ-t, amivel megágyaztak a vezetők utána következő kirúgásának. Ekkor már azt állították, hogy az ő előrejelzésük árnyaltabb volt, és már napközben szóltak, hogy nem lesznek viharok. Bejátszották az előző napi időjárás jelentést, de a fenti idézetnek csak az első felét sikerült idézniük („...sokfelé úgy tűnik, hogy teljesen megnyugszik és megszűnnek a záporok is, illetve eláll az eső...”), az újabb adag csapadék valahogy lemaradt.