Az ország elveszítette a televíziós legendát, a kvízprofesszort, a harcos demokratát – Vágó Istvánra emlékeznek

Az ország elveszítette a televíziós legendát, a kvízprofesszort, a harcos demokratát – Vágó Istvánra emlékeznek

Vágó István 1975-ben, a Riporter kerestetik résztvevőjeként (Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szombaton 74 éves korában elhunyt Vágó Istvánra emlékeztek Facebook-bejegyzéseikben politikus- és pályatársai. 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke így búcsúzott: „Pista velünk maradsz, nyugodj békében!” „Elment Ő is, egy különleges ember a »régi nagyok« közül. Igen, nekem ő televízós újságíróként egy volt azok közül, akikre figyeltem, mert nem lehetett nem figyelni rá. Műveltsége és szakmai intelligenciája az akkori fiatal újságírók számára, akik között ott voltam én is, vitathatatlan volt. Lehetett tőle tanulni. Lehetett vele vitatkozni is, és sokszor kellett is. Mert ha valamiben meggyőződött, legyen az tudás, világnézet vagy politikai álláspont, amellett őszintén és teljes lényével állt ki. Nem nagyon emlékszem arra, hogy az elterjedt »egyrésztmásrészt« érvelést használta volna - ha emiatt megosztónak tartották, hát az legkevésbé az ő sara, inkább azé a politikai közéleté, amelyben élünk. Nem akart mindenkivel jóban lenni - köszönöm, hogy mi mindig jóban voltunk és maradtunk. Nyugodj békében, István!” – búcsúzott tőle Pikó András józsefvárosi polgármester, volt műsorvezető a Facebook-oldalán.

„Ez egyszerűen felfoghatatlan. Néhány napja még kedélyesen beszélgettünk, összenevettünk, viccelődtünk. Megtiszteltetés volt a barátjának lenni. A mindig mosolygó Vágó Istvánként fogom megőrizni emlékeimben. Köszönünk mindent, Pista! Jó utat…” – írta Ujhelyi István EP-képviselő. „Remek televíziós, nagyműveltségű kolléga, akit gyászolok. István, nyugodj békében!” – írta a Facebookon Rónai Egon műsorvezető.

„Az ország elveszítette a televíziós legendát, a »kvízprofesszort« és egy igazi, elveihez mindig hű és harcos demokratát, a Demokratikus Koalíció közösségének emblematikus alakját. Különleges tehetségű ember volt, aki képes volt tömegek számára kedvet csinálni a tudáshoz és közben harcolt, küzdött a tudatlanság, a sarlatánság ellen, mert tudta, hogy ahol a hírek helyére álhírek és téveszmék kerülnek, ott a következmények beláthatatlanok lesznek. Kérlelhetetlen volt és sokszor haragos: értünk haragudott; fűtötte a szenvedély, hogy ezt az országot jobbá, békésebbé, szabadabbá tegye. Tisztelőinek feladata most, hogy életben tartsák azt a hitet és megalkuvást nem ismerő elhivatottságot, amely Istvánt vitte az útján mostanáig. Egy nagyszerű ember hagyott itt bennünket, halála felfoghatatlan veszteség. Nyugodjék békében!” – így búcsúzott tőle Karácsony Gergely főpolgármester.

„Egészen kicsi gyerekkoromtól felnövésemig valamilyen formában képernyőn volt, és mindig okos kérdéseket tett fel valakinek, aki nagyon izgult vele szemben:-) akárhogy is, de az egyetlen képernyős aki hiteles tudott lenni ebben a kvízmester szerepben, nyilván azért is, mert vállalta ezt a skatulyát, nem akart mást vagy többet, de azt tökéletesen hozta. És szerintem azt is jól és nagyon korán megérezte, hogy egyre többször és egyre hangosabban kell elmondani, hogy a hiedelmek, konteók, az álhírek nem általánosan elfogadott nézetek, hogy a nagy publicitással rendelkezőknek felelősségük van abban, hogy ezeket terjesztik, vagy a tényeket és ellenőrzött információkat. Szuper, hogy a saját nyilvánosságát használta arra, hogy folyamatosan szembesüljünk a problémával, ezzel példát is mutatva sokaknak, akik összevissza beszélnek, vagy épp semmit sem képviselnek. A politikai pálya volt szerintem a legkevésbé passzentos számára, és ennek az eredménye, hogy az ország intézménnyé vált kvíznagypapája megosztó ember lett. De szerintem ez a legkevésbé érdekes az életében, az összes többit meg nagyon köszönöm” – írta Veiszer Alinda műsorvezető.

A kormánypárti Megafon influenszere, Deák Dániel szerint „nem a mi politikai közösségünkhöz tartozott, ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy a magyar közélet egyik legmeghatározóbb alakja távozott személyében, a kvízműsorain generációk szórakoztak, köztük az enyém is. Nyugodjék békében!” Apáti Bence már nem volt ennyire visszafogott. „Öregkorára a DK politikusaként, Gyurcsány egyik legodaadóbb híveként időnként, sőt valójában szinte mindig olyan benyomást keltett, mint aki elvesztette a józan eszét, de most végre megpihenhet. Nyugodjék békében!” – írta.

Címkék: gyász, Vágó István