Az SZFE-től a Parlamentig érő élőlánccal tiltakoznának a színészhallgatók

Az SZFE-től a Parlamentig érő élőlánccal tiltakoznának a színészhallgatók

A blokád alatt álló színművészeti egyetem (Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hallgatók úgy számolnak, ha ötezren csatlakoznak hozzájuk, elérhet az élőláncuk a Vas utcától a parlamentig.

Magna Charta Universitatum néven készített dokumentumban fektették le azokat az alapelveket a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai, amelyek mentén hajlandóak tárgyalni az egyetem fenntartójával – közölték csütörtöki sajtótájékoztatójukjon. A hallgatók egy része azt követően vonta barikád alá az egyetem épületét, hogy szerintük a kormány elvette annak autonómiáját azzal, hogy alapítványi struktúrába kényszerítette az intézményt. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Vidnyánszky Attila lett.

Ötezer ember kéne a stafétalánchoz

Mint a hallgatók elmondták, az egyetemet fenntartó kuratórium részéről a vád éri őket, hogy nem nyitottak a párbeszédre, de szerintük párbeszéd csak egyenlő felek között jöhet létre, ezek alapelveit fekteti le a dokumentum, de hogy pontosan mik ezeik, azt nem részletezte.

Miután szerintük a parlament fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé tezsi, hogy most a Chartában foglalt értékekkel szemben működhet az egytem, ezért vasárnap délután megpróbálják eljuttatni ezt a dokumentumot az országházba. Igaz, erre rendhagyó módot választottak, ugyanis azt közölték: - Mi megkapaszkodunk az egyteem kapujában, és láncot alkotva addig nyújtózunk, amíg érünk. Innentől van szükségünk rátok. Álljunk stafétaláncot a Vas utcától a parlamentig – mondták.

Ráadásul útközben érinteni szereték az egyetem Szentkirályi utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE BTK épületét, a Corvinus Egyetemet és a Károli Gáspár Református Egyetemet. Úgy számolnak, hogy ötezren elegen lehetnének az akcióhoz, ezért várják a csatlakozókat. A hallgatók a sajtótájékoztatón nem válaszoltak kérdésekre.

Eközben Vidnyánszky Attila arról beszélt csütörtökön: új vezetést kell az SZFE élére választani és új munkatársak is kellenek.