Balog Zoltán levelet írt Karsai Dánielnek

Balog Zoltán levelet írt Karsai Dánielnek

Karsai Dániel a parlamentben (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet írt Balog Zoltán református püspök – egykori miniszter – a méltóságteljes halálért, vagyis az eutanáziáért küzdő Karsai Dánielnek. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász a szöveget a Facebook oldalán hozta nyilvánosságra.

Balog Zoltán levelében kifejezte a Karsai Dániel iránti mély együttérzését és szavai szerint az az aggodalom vezette őt, hogy lesznek, akik biztatásnak érzik küzdelmét az eutanáziáért. – Emberi együttélésünkre tekintettel viszont károsnak és beláthatatlanul veszélyesnek tartanám, ha megnyílna a jogi lehetőség az aktív eutanáziára, illetve az asszisztált öngyilkosságra – fogalmazott, hozzátéve, hogy súlyos károkat okozna életünk értékének megítélésében és a gyógyító szakmák művelőinek szemléletében, ha a szenvedő döntése alapján orvosok vagy mások törvényes felhatalmazással segíthetnék kioltani a szenvedő életét. Balog Zoltán szerint ha a mostani tiltást feloldjuk, „olyan ajtót nyitunk ki, amit később nem lehet bezárni”. – Ki fog majd „hozzásegíteni” a döntéshez, hogy eltaláld a megfelelő pillanatot, amikor már nem érdemes tovább élni? Miért ne „tanácsolhatná” a felelősen gazdálkodó betegbiztosítás a „feleslegessé vált” embernek, hogy inkább döntsön a befejezés mellett, így „mindenki jobban jár”? – tette fel a kérdéseket, kiemelve, hogy ezek olyan döntések, amelyeket, ha meghoznak, nem lehet „megbánni” vagy utólag „kijavítani”.

Karsai Dániel gondolatébresztőnek nevezte az írást, még ha az abban foglaltak többségével nem is ért egyet és örömét fejezte ki, hogy az életvégi döntésekkel kapcsolatos társadalmi beszélgetés tovább mélyül. Néhány felvetésre válaszolt is, véleménye szerint a haláláról neki van joga dönteni, de csak a sajátjáról. Ahogy mindenki más meghozhatja ezt a döntést a saját életének végével kapcsolatban. Pontosabban jogának kellene lennie rá. Itt ismét hangsúlyozta, hogy az eutanázia lehetőségét a teljes belátási képességgel rendelkező emberek életvégi döntéshez való jogára értené. Kitért arra a részre is, hogy a püspök szerint az életvégi döntések bármilyen fokú legalizálása egy olyan lejtőre lökné a társadalmat, amely felmenti magát a gondoskodás kötelezettsége alól. Azon országok tapasztalatai azonban szerinte, ahol ilyen lehetőség adott, ezt az álláspontot egyértelműen cáfolták. Nincs semmilyen apokaliptikus irányba mutató lejtő, a jogintézménnyel nem élnek vissza, nemhogy rendszeresen, de egyetlen konkrét példát sem hallottunk eddig.

Az alkotmányjogász egyúttal jelezte, hogy meghívta Balog Zoltánt és a korábban szintén neki levelet író Fabiny Tamást egy nyilvános beszélgetésre. Fabiny püspök már jelezte, hogy szívesen részt vesz benne és reméli, hogy Balog püspök is partner lesz a beszélgetésben.