Beer Miklós újra üzent a „rabszolgatörvény” ellen tiltakozóknak

Beer Miklós újra üzent a „rabszolgatörvény” ellen tiltakozóknak

Tüntetők Vácon 2018. december 19-én (Fotó: Vácért Lokálpatrióta Egyesület)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyíregyházán, Debrecenben, Egerben, Vácon és Kaposváron is voltak szerdán tüntetések az úgynevezett rabszolgatörvény ellen, amellyel a kormány Európa „legrugalmasabb” munkaerőpiacát hozta létre a munkáltatók érdekében a munkavállalók kontójára. A szakszervezetek megvárják, hogy a köztársasági elnök aláírja-e a törvénymódosítást, ha igen, akkor az eddigieknél sokkal komolyabb tiltakozó megmozdulásokra lehet számítani, immár a szakszervezetek aktívabb közreműködésével.

Nyíregyházán az ellenzéki pártok helyi emberei a Vasas Szakszervezettel közösen demonstráltak a túlóratörvény ellen. A Kelet-Magyarország című megyei napilap szerkesztősége előtt találkoztak, innen vonultak át a Nyíregyházi Televízióhoz, hogy beolvassák az ellenzék ötpontos követelését. A Kelet-Magyarország egyike azoknak a megyei napilapoknak, amelyet nemrég olvasztottak be a Fidesz médiaholdingjába.

Fleck Zoltán: Ez egy teljesen elszabadult, kontroll nélküli jogalkotás | Magyar Hang

A jogszociológus szerint Áder Jánosnak vissza kellene küldeni a rabszolgatörvényt, az Alkotmánybíróságnak pedig meg kellene semmisíteni.

Debrecenben Szabad médiát és Szabadnapokat a Civisvárosba! címmel hirdetett tüntetést a helyi ellenzék a Debreceni Televízió székháza elé. Azért pont ide, mert mert két nappal korábban az MSZP, a DK és az LMP egy-egy helyi politikus a budapesti példához hasonlóan megpróbált bejutni a televízió épületébe, azt akarták elérni, hogy beolvashassák az ötpontos ellenzéki követelést. Azonban nem jártak sikerrel, senki nem nyitott nekik ajtót. A szerdai tüntetésen a megyei MSZP, LMP, Momentum, a Jobbik és a Mi vagyunk Debrecen civil csoport vett részt.

Kaposvár belvárosában körülbelül 300-an vettek részt a szerdai tüntetésen. A kaposvári megmozdulás „eredményeként” egy újságíró felmondással tiltakozott a szerkesztőségénél működő cenzúra miatt. Az egyik helyi internetes lapnál dolgozó pályakezdő újságíró be akart számolni a demonstrációról, ám ennek szerkesztősége vezetői nem örültek. Mivel mégis elment a tüntetésre, estére megvonták tőle a hozzáférési jogosultságot a számítógépes rendszerhez, mire a fiatal újságíró benyújtotta felmondását.

Egerben 600 és 800 közöttire becsülték a Pyrker téren, az Országzászlónál összegyűltek  számát. A tüntetés szervezésében helyi szervezetek, valamint az összes egri ellenzéki párt – az MSZP, a Momentum, az LMP, a DK és Jobbik – vett részt. A Fidesz székházhoz vonuló tömeg ezres méretűre nőtt.

Vácon egy helyi civil szervezet tagjának kezdeményezésére szerdán este gyertyagyújtással és fáklyás menettel fejezték ki a város lakói a szimpátiájukat a budapesti tüntetőkkel. A rendezvényen, ahol a helyi beszámolók szerint mintegy négyszázan voltak, felolvasták Beer Miklós váci megyéspüspök a váciaknak írt üdvözlő levelét. A püspök a vasárnap Budapesten tüntetőkhöz is írt levelet, amit Lukácsi Katalin olvasott fel az Alkotmány utcában.

A közmédia székházánál ment a tüntetés, volt petárda és könnygáz, hétfőn újabb demonstráció jöhet | Magyar Hang

A Kossuth téren kívántak boldog karácsonyt Orbán Viktornak, majd az MTVA-székházhoz mentek a tüntetők. Az ellenzékkel felvettek egy petíció-beolvasást, de nem tudni, ezzel mi lesz.

Kedden is is több városban tartottak tiltakozó megmozdulásokat, többek között Miskolcon, Szombathelyen és Sopronban mentek utcára az emberek a rabszolgatörvény megszavazása miatt.