Bejelentkezett az EU-csúcs után Orbán Viktor

Bejelentkezett az EU-csúcs után Orbán Viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) Kiriákosz Micotákisz görög (j), Andrej Plenkovic horvát (j2), Robert Golob szlovén miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár (b), valamint Rumen Radev bolgár és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő társaságában külön találkozón tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (szemben b2) Brüsszelben, a kétnapos EU-csúcs helyszínén 2023. február 9-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A migrációs nyomás tovább nő, a határok védelmén múlik Európa jövője – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában.

„Ma hajnalban három órakor ért véget az európai miniszterelnökök tanácsának ülése. Azért tartott ilyen sokáig, mert a migráció kérdését kellett megtárgyalnunk” – mondta kormányfő. Elmondása szerint a nyomás nő, lassan elviselhetetlenné válik immáron a nyugati országok számára is.

– Nem lehet tovább elodázni, szembe kellett nézni a helyzettel és világosan ki kellett mondani, hogy Európa nagy veszélyben van. Sürgősen cselekedni kell. Ebben a tagállamok egyet is értettek – tette hozzá a miniszterelnök. „A kérdés most már csak az, hogy a bizottságban ülő brüsszeli bürokraták is megértik-e, hogy azonnal cselekedni kell. Például a Magyarországgal szembeni jogi eljárásokat fel kell függeszteni vagy vissza kell vonni, illetve támogatni kell a tagállamokat, köztük Magyarországot is, hogy kerítést építsenek és megerősítsék a határvédelmüket. Ezen múlik Európa jövője” – mondta Orbán Viktor.

A szokásos migrációs mantra mellett a miniszterelnök arról egy szót sem ejtett, hogy a nemzetközi sajtót is bejárták azok a videók, illetve fotók, amelyek arról tanúskodnak, a többi EU-vezetővel szemben mennyire hűvösen, mondhatni barátságtalanul viselkedik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

Arra pedig az RTL.hu hívta fel a figyelmet, hogy a videó 29. másodpercétől Orbán Viktor egy elhagyatottnak tűnő, szemetes, építési törmelékkel borított terület kerítése előtt beszél a kerítésépítésről és határvédelemről, valamint Európa jövőjéről. A videónak ez a része az Európai Tanács épületétől három tömbre, a Jacques de Lalaing utca egyetlen foghíjtelke előtt készült. A háttérben látható „Future is Europe” hatalmas falfestmény (amire Orbán szövege is utal) a Novadead művésznevű brüsszeli graffitis-streetartos, a kongói származású Julien Crevaels alkotása – írja a portál, hangsúlyozva, hogy a környék a látszat ellenére egyáltalán nem annyira lepukkant, mint azt a videó sugallja.