Bejelentkezett Orbán Viktor az EU-csúcsról: „Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat Brüsszelben”

Bejelentkezett Orbán Viktor az EU-csúcsról: „Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat Brüsszelben”

Orbán Viktor Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

FK

Brüsszelből, az Európai Unió csúcstalálkozójáról jelentkezett be egy videóban a magyar miniszterelnök. Bejelentkezését azzal kezdte, hogy „ezt is megértük, itt vagyunk Brüsszelben, az Európai Unió csúcstalálkozóján”.

A kormányfő szerint erre az uniós csúcsra rányomta a bélyegét az a tény, hogy  korrupciós vádakkal letartóztatták az Európai Parlament baloldali alelnökét.

– Mindenki tudta, hogy Brüsszel tele van korrupciós ügyekkel, de most már olyan szintet ért el a dolog, hogy a rendőröknek is intézkedniük kellett. A korrupciós botrány megrengette az európai intézményeket, folyamatosak a házkutatások, eurómilliókat foglalnak le a rendőrök, és mindenki azt találgatja, mely brüsszeli politikusok lehetnek még érintettek – folytatta.

Mint fogalmazott, „sokak szerint a szálak a legmagasabb szintekig is elvezethetnek”, noha konkrétumokba nem kívánt bocsátkozni annak kapcsán, hogy kik vélekednek így. Kitért arra is, hogy csütörtökön meghallgatták az Európai Parlament elnökét, felszólították és kezdeményezték, hogy a brüsszeli korrupciós botrány mély és átfogó kivizsgálása történjen meg. „Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat itt, Brüsszelben!” – zárta mondandóját.

 

Mint megírtuk, december 9-én házkutatást tartottak a görög szociáldemokrata Eva Kaili, az Európai Parlament alelnökének otthonában, őt őrizetbe vették, csakúgy mint legalább három másik embert is. Ellenük korrupció miatt indult eljárás, a gyanú szerint kenőpénzeket fogadtak el, amelyeket Katar megítélésének javítására adott az olajállam. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét, majd az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű frakciója felfüggesztette Eva Kaili párttagságát is.

December 12-én a belga rendőrség razziát tartott 19 helyen, beleértve képviselők magánlakását és brüsszeli irodáját. A második rajtaütéskor tíz parlamenti képviselő személyes munkatársainak laptopjait, merevlemezeit is lefoglalták. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor, az ügyre közelről rálátó diplomaták szerint további letartóztatások várhatók. 

Friss hírek szerint beismerte a korrupciós pénzek átvételét Katartól Francesco Giorgi, aki Eva Kailinak az élettársa. Ugyanakkor azt állította a férfi, hogy Eva Kaili nem tudott a kenőpénzekről.