Belső felújítás miatt költözhet a Parlament

Belső felújítás miatt költözhet a Parlament

Katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János irányításával készítik elő az Országház esetleges belső felújítását, derült ki egy szerda este megjelent rendeletből. A Steindl Imre Nonprofit Zrt.-nek jövő májusig kell elkészítenie az erről szóló beruházási tervet, benne többek között azzal, hogy mely épületszerkezeti elemeket kellene korszerűsíteni, illetve miként lehet ehhez megújuló energiaforrásokat felhasználni. Meg kell tervezni azt is, a felújítás ideje alatt hol működhet az Országgyűlés, továbbá biztosítani kell a Szent Korona biztonsági és műtárgyvédelmi követelményeknek megfelelő elhelyezését úgy, hogy az lehetőleg továbbra is látogatható legyen. Meg kell tervezni azt is, hogyan újítsák el az Országházban található műkincseket és műtárgyakat, ahogy Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének ideiglenes vagy végleges elhelyezését is. Arról szintén dönteni kell, a munkálatok alatt hogyan lehet majd látogatni a Parlamentet.

Az előkészítő munkákra 457,2 millió forintot biztosít a kormány a jövő évi költségvetésből. Lázár János építési és beruházási miniszter dolga lesz, hogy előterjesztést készítsen a kormánynak a szükséges feladatokról, azok ütemezéséről, a felelősökről és a költségigényekről.

A rendelet azt írja, a kormány kiköltözésével nyílt lehetőség a több mint 120 éve megszakítás nélkül használt épület átfogó belső rekonstrukciójára. Mindezt az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte. Csak a homlokzat felújítása is körülbelül kilencven évig tartott, és 2013-ban fejeződött be.