Benkő Péter után Dózsa László és Balázs Péter is beszállt az SZFE körüli harcba

Benkő Péter után Dózsa László és Balázs Péter is beszállt az SZFE körüli harcba

Tiltakozás a színművészeti egyetemnél (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyáva dolognak tartom, hogy a fiatalokat, a gyerekeket tűzvonalba küldik. Mert becsapják őket – írta a Mandineren Benkő Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) blokádot emelt hallgatói kapcsán. A színész nyílt levelében úgy fogalmazott, a „srácok azt hiszik, hogy a saját függetlenségükért állnak ki, az egyetem függetlenségéért, pedig a SZFE soha nem volt független, különösen az utóbbi harminc évben nem”. Hozzátette: „a fiatalok most a felbujtókért állnak ki. Az internacionalizmusért. Amiről nem tudhatják, hogy mi az. Én sem tudtam fiatalon. Most sem tudom.”

Kiállását kollégája, Dózsa László bátor lépésnek nevezte Facebook-posztjában. Kommentárját változtatást nélkül közöljük: „Most nézem az atv . És büszke vagyok Benkő Péter kollégám bátor hozzászólását és sajnálom?,hogy sok sok kollégám nem áll az igaz űgy mellé,pedig megszenvedői voltak az űgynek a mellőzéseknek amikor kaposvári banda egymásnak osztogatta a Kossuth dijakat!!!!Gratulálók Benkő Péter.”

Dózsa László az elmúlt években elsősorban azzal került az érdeklődés homlokterébe, hogy az ő nevét tüntették fel azon az 56-os emlékplakáton, amin a történészek által bizonyítottan nem ő, hanem Pruck Pál látható. Ezt azonban Schmidt Máriáék sokáig nem voltak hajlandók elismerni, miután azonban a bíróság is Dózsa ellen döntött, bocsánatot kellett kérniük Pruck Pál családjától. Eközben a színész hangzatos állításaival is rendre bekerült a hírekbe, többek között arról beszélt, hogyan menekült meg 1956-ban, vagy hogy hány nőnek okozott egyszerre örömet

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban elmondta, „amikor sokáig kibeszéletlenül maradnak alapvető problémák, amelyek mélyén nem csupán szakmai, hanem világnézeti különbségek is vannak, sőt azok vannak igazán, akkor bizonyos közéleti parazitáknak sikerülhet durva konfliktust is generálni, és most is ezt látjuk”. Hozzátette: „mégis lehet ez egy lépés a megoldás felé, mert kimondásra került, ami eddig csak lappangott”.

– Lehetetlen, hogy csöndben nézzük, hogy a szakmánk egyre zsugorodik és csak úgy lehet beszélni, játszani, ahogy azt néhány – anonim, bár tudjuk, hogy kicsodák – ember gondolja – fogalmazott, hozzátéve, hogy egy szűk csoport hátulról tüzeli az ifjúságot. Személyes példaként említette, három színművészt küldött az egyetemre, és a színház állta ennek a költségeit. A második évben észrevette, hogy az a természetes, magától adódó tehetségük, ami virágzott a színpadon, és telt házakat vonzott, fakulni kezdett. – Elmentem egy vizsgaelőadást megnézni, a szégyen pírja ült az arcomon. Rettenetes volt – mondta. – Nem tudjuk használni a fiatalokat. Ki fogja ezeket a fiatalokat egyáltalában szerződtetni?

Balázs Péter véleménye szerint a megoldás a világos gondolkodás, beszéd, és a tárgyalásokon kevés embernek kellene részt venni. Mint mondta, egyelőre egyetlen embert ismer, akiről tudja, hogy mi a szándéka, és ezért ki is áll, és az Vidnyánszky Attila.

A kritikusok mellett újabb támogatója is akadt az SZFE-nek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben állt ki az egyetem mellett. – A PDSZ egyetért a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak sztrájkköveteléseivel – írták kedden. – Ezért, abban az esetben, ha tárgyalásaik nem járnak eredménnyel és ezért kénytelenek lesznek a sztrájkkal, mint végső nyomásgyakorló eszközzel élni, a PDSZ, a sztrájkjukkal megegyező időpontban – legkorábban szeptember 21-én – 2 órás szolidaritási sztrájkot hirdet – tették hozzá.

A PDSZ mellett a Károli Gáspár Református Egyetem egykori és jelenlegi polgárai is támogatják az SZFE hallgatóit és oktatóit – olvasható a szolidaritási nyilatkozatukban. – Amikor a Magyarországi Református Egyház zsinata megalapította egyetemünket, Alapító Okiratába foglalta, hogy elkötelezett az erkölcsi és szellemi értékeket öntudatosan vállaló ifjúság nevelése mellett. Ezért is fontos most felszólalnunk, hiszen az egyetemi autonómia védelme olyan erkölcsi feladat, mely keresztény-keresztyén és világi értékeket magunkénak vallókként is közös ügyünk. Aki egy ilyen konfliktusban nem foglal állást, az az erőszaktevők mellett teszi le a garast – hangsúlyozták a református egyetem polgárai.

Mint ismert, az SZFE a kormány szándéka szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább. A Parlament július elején megszavazta a javaslatot, a modellváltás célja hivatalosan, hogy „az SZFE működési kereteinek megújításával új fejlődési pályára álljon, és olyan világszínvonalú intézménnyé váljon, amely folyamatosan képes biztosítani a magasan képzett utánpótlást”. Az átalakítás ellenzői szerint ugyanakkor az egyetemet belekényszerítik az alapítványi működésbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás. Július végén jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját választották az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének, mellette Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója lett a kuratórium tagja.

Az egyetemen lezajlott modellváltás, illetve Vidnyánszky Attiláék megjelenése óta már távozott Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, illetve Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező. Felmondott emellett az egyetem vezetése és a szenátus is, a diákság pedig szeptember 1-jén blokád alá vonta az egyetem Vas utcai épületét, így tiltakozva az egyetem átalakítása, és konkrétan Vidnyánszky Attila személye ellen.

A Színművészeti hallgatói és tanárai múlt héten jelentették be, a hallgatóság elkötelezett a tanulmányok folytatásában, de ennek biztosítéka az egyetemi autonómia Alaptörvényben deklarált védelmi szintjében gyökerezik. Szerintük ameddig a kuratórium nem mond le, az egyetemen nem állnak fenn az oktatás megkezdésének feltételei. A hallgatóság ezért kéri és követeli az egyetemi autonómia biztosítását, és a szenátus jogköreinek visszaállítását. A tanárok sztrájkbizottságot is alakítottak, ha a kormánnyal folytatott tárgyalás eredménytelen lesz, akkor legkésőbb 2020. szeptember 21-től határozatlan időre sztrájkba kezdenek.

Hétfő délelőtt kísérleti tanköztársaságot hirdetve a tanévet is megkezdték az SZFE-n, de a blokádot továbbra is fenntartják. A rendkívüli évnyitón Novák Eszter távozó mesteroktató az egyetem nevében arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „pörgesse vissza az időt” és hallja meg az egyetem vezetőit, hallgatóit és azokat a művészeket, akik a modellváltásról szóló törvény megszavazása előtt tisztességes tárgyalást kértek az SZFE számára, hallja meg az autonómia védelmében leköszönő szenátus üzenetét. Vidnyánszky Attila egyébként éppen a vasárnap esti Bayer show-ban beszélt arról, hogy ők akkor is elindítják a tanévet, ha a vezetés nem teszi.