Népszava: bezár az Antall József Tudásközpont

Népszava: bezár az Antall József Tudásközpont

Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója beszél az Antall József Nyári Egyetem a Visegrádi együttműködés megalapításának 25. évfordulója című programján a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében 2016. július 4-én. (MTI Fotó: Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkésőbb január elsejével bezár az Antall József Tudásközpont (AJTK) és elbocsájtják a munkatársakat – értesült több forrásból a Népszava. A „legkésőbb” kifejezést azért használták, mert volt olyan forrásuk is, aki szerint ez már november 1-gyel megtörténik.

A néhai miniszterelnök fia, Antall Péter vezette AJTK részéről a lap megkeresésére először annyit közöltek, hogy „sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják” az információinkat, egyébként pedig korábban jelezték, hogy mivel a kormány megvonta tőlük az állami támogatást, 2022-től biztosan „átszervezik a tevékenységüket” és „átstrukturálják az alapítványt”. Majd Antall-Horváth Veronika igazgató megerősítette, hogy „átszervezési folyamatok zajlanak”, az alapítvány 2022-es működésével és jövőjével kapcsolatos tájékoztatást pedig „a későbbiekben tudunk csak nyújtani”. A 2021-re tervezett programjaikat ugyanakkor még biztosan megtartják. Az AJTK honlapja szerint idén már csak egy ilyen van, október 26.-án. Gyakornoknak ugyanakkor már nem lehet jelentkezni a honlap szerint a központhoz, és aki a korábban futó ösztöndíjprogramra szeretne regisztrálni, az is „a keresett oldal nem található” üzenettel szembesülhet.

Mint megírtuk, a Direkt36 cikke nyomán indult vizsgálat korábban a tudásközpont ellen, miután megírták: tíz év alatt több mint négymilliárd forinttal támogatta a kormány az Antall József Tudásközpont nevű alapítványt, amelynek vezetője Antall Péter, a néhai miniszterelnök fia. A pénzből jutott luxusutakra, valamint bruttó 4,6 millió forintos fizetésre is. A botrány kipattanása után lemondott a tudásközpont teljes, háromtagú felügyelőbizottsága, valamint a kuratórium elnöke, Nógrádi György.

Az Antall József Tudásközpont gazdálkodása a törvényi kritériumoknak megfelelt, de a jó erkölccsel nehezen összeegyeztethető kifizetések történtek –erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember végi kormányinfón. Egyúttal bejelentette: „az állam az Antall József Tudásközpontot (AJTK) nem fogja közpénzből támogatni.”