Bezuhant az ipar

Bezuhant az ipar

Az esztergomi Suzuki-gyár komolyan visszaesett. (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első becsléssel megegyező adatokat tett közzé júniusra a KSH az ipari termelés teljesítményéről. A nyers adatok alapján 8,2, a naptárhatással kiigazítva 3,7 százalékkal maradt el a teljesítmény az egy évvel korábbitól.

A statisztikai hivatal közlése szerint a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezések gyártásában, ami arra utal, hogy meglehet, a kormány rossz lóra tett az akkumulátorgyártással. A friss adatok szerint az ágazat továbbra sem talál magára, éves bázison 31 százalékkal maradt el a teljesítménye.

Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 9,2 százalékkal kisebb, ezen belül a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás volumene 11,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 14,4, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 9,7 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9,6 százalékkal kisebb volt a 2023. júniusinál. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 27, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A 9,4 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 23 százalékkal visszaesett 2023 júniusához viszonyítva. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 31, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 22 százalékkal csökkent.

Az előző havi növekedés után a feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban mérséklődtek az eladások. A legnagyobb (22 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása gyakorlatilag stagnált. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártása 2,8, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 7,3 százalékkal kisebb volt az előző évi azonos időszakinál. A vegyi anyag, termék gyártásában folytatódott a növekedés, júniusban 14,8 százalékkal bővült a kibocsátás az egy évvel korábbi alacsony bázishoz viszonyítva.

A főbb járműipari gyárakkal fémjelzett régiók rendkívül rosszul teljesítettek. A Suzukinak otthont adó Komárom-Esztergom megyében csökkent a éeginkább a termelés, 14,5 százalékos volt a visszaesés mértéke előző évhez képest. A rangsorban az utolsó előtti helyen áll Pest megye 13,8 százalékos elmaradással, a harmadik legnagyobb zuhanást az Audi-gyárnak otthont adó Győr-Moson-Sopron megye produkálta, 12,6 százalékosat. Tolna megyében 10,8, Zalában 5,2, Nógrádban 1,8 százalékkal nőtt a termelés mértéke.

Némi szépségtapasz: ha minimálisan is, de az exportrendelések növekedést mutattak, 0,7 százalékosat. Ezzel párhuzamosan a belföldi új rendelések 4,2 százalékkal csökkentek. A teljes rendelésállományt tekintve jelentős elmaradás van, június végén 28 százalékkal volt alacsonyabb ezek szintje, mint egy évvel ezelőtt.