Bilincsben vitték el Iványi Gáborék gazdasági vezetőjét

Bilincsben vitték el Iványi Gáborék gazdasági vezetőjét

Iványi Gábor csokival kínálja a NAV munkatársait 2021-ben (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bilincsben vitték el otthonából a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség gazdasági hivatalának vezetőjét – ezt Iványi Gábor, az egyház vezetője közölte a Facebook oldalán. Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt volt, amikor a NAV emberei ellepték a felekezet fővárosi központját.

Iványi Gábor azt írta, hogy kedden reggel hat órakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói háromórás házkutatás után, magánlakásáról (miután közölte, hogy csak ügyvédje jelenlétében nyilatkozik, s ezt a hatósági személyek „akadékoskodásnak” minősítették) bilincsben elvitték Békéscsabára Ónodi István lelkészt, az egyház és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét. Az eljárás közben és után nem telefonálhatott, készülékét elvették, és nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás értelméről semmiféle hatósági iratot. Kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy vád nincsen, nyomozás zajlik. Később ezt azzal egészítették ki a felesége számára, hogy „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

Az egyházi vezető megjegyezte, hogy szinte napra pontosan két évvel azután történt ez, hogy a NAV emberei váratlanul ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát, válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak. Az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket azóta sem szolgáltatták vissza. – Tekintettel a nyomozásban tartott kétéves hallgatásra, az intézkedés időzítésére, és az őrizetbe vétel váratlan voltára, az akció politikai indítékúnak tűnik – fogalmazott Iványi Gábor.

Az egyházzal kapcsolatban az merült fel korábban, hogy állítólag 1300 dolgozó után nem fizették be a közterheket. A Magyar Hangnak adott interjújában Iványi Gábor ennek kapcsán azt fejtette ki, hogy bár már 1981 óta egyházként működtek, a 2011-es egyházügyi törvénnyel ezt a státuszukat elvették. Ennek jogellenességét kimondta a hazai és a strasbourgi bíróság is. Az egyházi státusz elvételével elestek az 1 százalékos felajánlásoktól, valamint a kiegészítő támogatásoktól, bevételük mintegy 40 százalékától. 2016-ban a strasbourgi döntés után ugyan az állam fizetett némi kárpótlást, de a jogellenes helyzetet fenntartotta, és utána még évekig nem rendezte a státuszukat, a nekik járó pénzeket is visszatartotta. – Amikor az volt a kérdés, hogy a közterheket fizessük vagy a gondozottjainknak jusson ebéd, a munkavállalóinknak nettó jövedelem, akkor inkább ez utóbbiakat fizettük be először – mondta.

Frissítés: 

Nemcsak az egyház gazdasági hivatalának vezetőjét, hanem egy dunaújvárosi művészeti iskola igazgatóját is elvitték – tájékoztatta lapunkat Iványi Gábor. Mint írta, az igazgatónál is házkutatást tartottak, majd átszállították Székesfehérvárra, ahol ugyanazok a kényszerintézkedést alkalmazó személyek hallgatták ki, jelezve, hogy ez még csak nyomozás. Ám „azt is közölték, hogy öt évig terjedő elzárással büntethető az érintett (akinek fogalma sincs mit akarnak a terhére róni)” – fogalmazott Iványi, aki szerint az illető pillanatnyilag súlyos beteg, a nyomozók azonban a Dunaújvárosba való visszaszállítást nem vállalták, hanem egyszerűen elengedték a városban, hogy szervezze meg maga a hazajutását.