Biztosan nem a Tourette-szindrómája miatt lépett fel erőszakosan a késelő diák

Biztosan nem a Tourette-szindrómája miatt lépett fel erőszakosan a késelő diák

A támadás a BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban történt (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napokban a hírek homlokterében volt az a sajnálatos eset, hogy egy budapesti iskolában egy diák késsel megsebesítette egyik társát. Nemrégiben pedig olyan információk láttak napvilágot, melyek szerint a támadó Tourette-szindrómás. Néhány cikk kifejetetten azt sugallta, hogy a fiatal agresszív viselkedésének oka a Tourette lehet.

 

Ennek kapcsán kerestük meg Hajnal Gergely Tamást, a Magyar Tourette-Szindróma Szövetség elnökét, aki lapunknak arról beszélt, hogy bár a hírt efféleképpen tálaló sajtóorgánumokat arra kérték, hogy helyesbítsék az állításaikat, és ők ezt meg is tették, még mindig van rá esély, hogy egyes olvasók a Tourett-szindrómát az erőszakossággal társíthatják. Mint megjegyezte: egyelőre nem bizonyított, hogy a fiatal elkövetőnek Tourette-szindrómája van, de ha ez igaz is, az erőszakos tettére nem lehet magyarázat a szindróma, hiszen annak nincs olyan tünete, amely ilyen sajnálatos eseményhez vezetne.

A szövetség honlapján található meghatározás szerint a Gilles de la Tourette tünetegyüttes, avagy Tourette szindróma, esetleg TS egy régóta ismert neurológiai betegség, melynek legszembetűnőbb tünete az úgynevezett tikkelés. E kifejezés alatt akaratlanul fellépő, hirtelen mozgásokat, hangadásokat értünk.

Az intelligencia tesztek tanúsága szerint a Tourette szindrómás gyermekek és felnőttek normális általános intelligenciával rendelkeznek. Feltűnő ugyanakkor, hogy sokan közülük nagyon gyors felfogóképességgel és gyors reakciókészséggel bírnak. Gyakran jellemzi őket művészi, zenei tehetség, átlagon felüli nyelvérzék, jó matematikai képességek, kifejezett hosszú távú memória, arc- és számmemória.