Bocsánatot kért az amputáltakkal viccelődő fideszes képviselő

Bocsánatot kért az amputáltakkal viccelődő fideszes képviselő

Budapest, 2021. április 8. Kovács Sándor, a Fidesz vezérszónoka felszólal a megváltozott munkaképességűekről szóló törvénymódosítás általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés múlt heti ülésén csütörtökön a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény módosításának vitájában a Fidesz vezérszónoka, Kovács Sándor rendhagyó kijelentésekre ragadtatta magát, melyekért most bocsánatot kért.

A Fidesz országgyűlési képviselője úgy „világosította meg” a rokkantak foglalkoztatási felülvizsgálatát, hogy „ha egy embernek leamputálják a lábát egy baleset miatt és ez az ember gépkocsivezető volt, akkor ő száz százalékos rokkant az egészségkárosodás miatt, mert nem tudja folytatni azt a foglalkoztatást”. A fideszes képviselő azt is mondta, hogy „ha ugyanez az ember közgazdász és egy irodaházban dolgozik, amely teljes mértékben akadálymentesített, akkor azt gondolom, hogy nem beszélünk egészségkárosodásról, mert nem a lábát használja a közvetlen munkára, hanem a fejét.”

Kovács képviselő a közösségi oldalán megjelentetett posztjában azt írja: „a vezérszónoki felszólalásom során arról beszéltem, hogy 2011 előtt kizárólag orvosi szempontból lett vizsgálva az egészségkárosodás. 2011 után a polgári kormány ezt átalakította és úgynevezett komplex vizsgálat alá vetette a klienseket. A komplex vizsgálat lényege, hogy három szempont alapján vizsgálja az érintettet”.

Kovács Sándor úgy folytatta, hogy „a vezérszónoki felszólalásomból az ellenzéki közvélemény a foglalkoztatási szempont egyik legsarkalatosabb példáját emelte ki, nem foglalkozva a szövegkörnyezettel.
A példa így szólt: egy láb amputációja orvosi szempontból 100 százalékos egészségkárosodás, foglalkoztatási szempontból attól függ, hogy milyen munkakörben dolgozott az egészségkárosodott kliens. Ha például gépkocsivezető, akkor 100 százalékos egészségkárosodásról beszélünk. Ha ugyanez az amputált személy közgazdász és teljes akadálymentesített környezetben dolgozik, akkor FOGLALKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL az egészségkárosodás mértéke 0 százalék.”

Bejegyzése végén a képviselő bocsánatot is kért: „Amennyiben félreérthető volt felszólalásom a közgazdászok körében, akkor megkövetem őket nem állt szándékomban a szakmai indoklással senkit megsérteni.”