Boldog István-ügy: elítélték a kenőpénz postását

Boldog István-ügy: elítélték a kenőpénz postását

Boldog István és Fehér Petra (Fotó: Boldog István Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két év – felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték a fideszes Boldog István egyik vádlott-társát (G. V.), aki beismerte: ő kézbesítette a kenőpénzt, amin aztán az országgyűlési képviselő, annak munkatársa, Fehér Petra és harmadik társuk osztozott a vád szerint. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség fellebbezett, súlyosabb, letöltendő börtönbüntetést szeretnének a nőnek.

G. V. a Boldog István-ügy ötödrendű vádlottja. Az eljárásban – amelyben még szerdán is előkészítő ülést tartottak – Boldog Istvánt és Fehér Petrát korrupcióval vádolják. A vádirat szerint a fideszes országgyűlési képviselő, illetve munkatársa, Fehér Petra – mint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés kormánypárti tagja – elintézték, hogy két ismerős vállalkozó cége végezhesse a Boldog választókerületébe tartozó Cserkeszőlőn a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) beruházásait. Ezért cserébe 10-10 millió forint készpénzt kértek a vállalkozóktól.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint Boldog, mint befolyással bíró országgyűlési képviselő volt az uniós program forrásaira utazó bűnszervezet első embere. Vádlott még Boldog közvetlen munkatársa, a pályázatok elbírálásában kulcsszereplő Fehér Petra, illetve a Boldog táskás emberének tartott K. Péter. Az ő asszisztense volt az a nő, akinek ügyében a mai elkészítő ülésen ítélet született a Fővárosi Törvényszéken.

Fontos felidézni: Cserkeszőlő önkormányzata bölcsőde építésére (250 millió forint), a Szinyei-Merse kúria felújítására (198 millió forint) kapott támogatást, de egy önkormányzati épület energetikai felújítására (53 millió forint) is nyert forrást. Az ügyészség szerint Fehér, mint megyei önkormányzati képviselő befolyásolta a pályázatokat, hogy később ráhatása legyen a beruházás kivitelezőjének kiválasztására, majd levegyék a sápot. Boldogék aztán sikerrel környékezték meg a volt cserkeszőlői alpolgármestert. A vádirat alapján a közbeszerzést bonyolító Debköz Kft. a Boldog-hálózatában lévő vállalkozásokat hozta ki győztesnek. Az ügyészség szerint a bűnszervezet tagjai mindent előre alaposan lezsíroztak, valódi verseny nem volt, a közbeszerző Fehérék igényei szerint járt el.

Nem mérte fel a tette súlyát

A két vállalkozótól kért 10-10 millió forint kézbesítésében jutott fontos szerephez a most elítélt G. V. A nő vette át a vállalkozóktól a csúszópénzt, majd adta át a Boldog táskás emberének tartott K. Péternek (a pénzen később Boldogék osztoztak). G. V. a nyomozás során és a bíróságon is beismerte a terhére róttakat. Az utolsó szó jogán azt mondta: megbánta tettét, nem mérte fel a tette súlyát.

G. V.-t bűnsegédként elkövetett vesztegetés és hivatali vesztegetés elfogadása, illetve versenykorlátozó megállapodás közbeszerzésben bűntettében mondták ki bűnösnek. Noha a KNYF ügyésze kétéves, letöltendő szabadságvesztést kért a nőre, a bíróság elegendőnek látta, ha a szabadságvesztést öt évre felfüggeszti, vagyis hogy nem vonul börtönbe. Emellett 400 ezer forintos pénzbüntetést is kapott. Gohér Márta bíró az ítélet indoklásában azt mondta, hogy a nő asszisztensként egy kiemelkedő tárgyú bűncselekményben csak segítő volt. Az ítélet azonban nem jogerős, mivel az ügyészség súlyosításért fellebbezett. Letöltendő szabadságvesztést és nagyobb összegű pénzbüntetést szeretne.

Fontos megjegyezni: az ítélet előkészítő ülésen született, miután a vádlott beismerte tettét és egyúttal lemondott a tárgyalásról. Így a bíróság a bizonyítási eljárást nem folytatott le. Ennek ellenére aligha jött jól az eljárás során tagadó vádlottaknak – Boldog István mellett Fehér Petra és a harmadrendű vádlott K. Péter sem ismerte el bűnösségét, ahogy az ügyben szintén érintett közbeszerzési szakember sem –, hogy a kenőpénz szállítója beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A júniusi előkészítő ülésen hasonlóan tett a volt cserkeszőlői alpolgármester is, akit a vád szerint sikerrel környékeztek meg Fehérék. Az egykori alpolgármester elfogadta volna a vádiratot, később mégis azt mondta, nem minden pontosan úgy történt, ahogy a vádban szerepel. Tagadta, hogy visszaosztásról lett volna szó. Ő egyébként olyan részleteket is elmesélt, hogy miután K. Péterék közölték, hogy 10 százalékot visszakérnek, K. azt mondta neki: „nem maffiaállamban élünk”, a 10 százalék egy számlára megy majd. Ezért aztán a bíróság végül nem tudta beismerésnek tekinteni a volt alpolgármester nyilatkozatát. Részben beismert egyébként az ügyben vádlott két vállalkozó is – egyikük azt is elismerte, hogy kenőpénzt adott át –, de ők a tárgyalásról nem mondtak le.

Más polgármestereknél is próbálkoztak

Mint arról beszámoltunk, a vádirat szerint Fehér Petra, illetve a harmadrendű vádlott más településvezetőknél is próbálkozott. A vádirat alapján személyesen kerestek fel polgármestereket, hogy az elnyert vagy a jövőben megvalósítható beruházásokból megpróbálják levenni a sápot. Markót Imre törökszentmiklósi – 2014-ben még jobbikosként, később függetlenként folytató – polgármestert azzal keresték meg, hogy a már elnyert támogatás 20 százaléka visszaosztását kérik. Markót Imre azonban elzárkózott – érdemes megjegyezni: Fehér Petra tavalyi lemondásáig a törökszentmiklósi képviselő-testületnek is tagja volt.

Visszautasította Fehéréket a Tiszatenyőt vezető Kazinczi István is. Tőle a már elnyert, de még nem megvalósított beruházás 10 százalékát kérték volna vissza. Hegedűs István (független) tiszaföldvári polgármester is mert nemet mondani nekik. Hegedűsnek azt mondták, hogy „fentről érkezett az elvárás”, hogy osszon vissza az elnyert forrásból. Miután Hegedűs elzárkózott, a vádirat szerint azt mondták neki, hogy a visszautasítás miatt ne is számítson pályázati támogatásra.

Boldog nem vett részt a tárgyaláson

Az ügyészség beismerés esetére Boldognak, Fehérnek és K. Péternek is hat-hat év letöltendő szabadságvesztést, 5 milliós pénzbüntetést és 5 évre szóló közügyektől eltiltást ajánlott. A mai tárgyaláson egyébként Boldog István országgyűlési képviselőnek nem kellett megjelennie. Az ügy érdemi tárgyalása januárban kezdődhet.