Egyetlen gyermekorvosi ügyeleti pont lesz egész Borsodban

Egyetlen gyermekorvosi ügyeleti pont lesz egész Borsodban

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Borsod-Abaúj-Zemplénben folytatódik áprilistól az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése – tudta meg a Népszava. Ez lesz a következő országrész, amelyben az Országos Mentőszolgálat szervezi, irányítja ezt a szolgáltatást. A lap szerint már a praktizáló háziorvosok „felkészítése” is megkezdődött.

Az előzetes tervek szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben 14 településen (közöttük városokban is) megszűnne az eddigi háziorvosi ügyelet. Így járna Abaújszántó, Borsodnádasd, Csokvaomány, Emőd, Felsőzsolca, Gesztely, Múcsony, Nyékládháza, Pálháza, Rudabánya, Sajószentpéter, Szirmabesenyő, Szendrő, Tiszalúc. Áprilistól mindössze egyetlen tisztán gyermekügyeleti pont marad, Miskolcon, a megyei kórházban. 

Háziorvosi ügyelet 10 településen marad. Így Miskolcon, Ózdon, Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, Encsen, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon és Edelényben. Ezek közül éjszaka is felkereshető ügyeleti pontként (este tíz után) már nem fog üzemelni a sárospataki szakrendelő, illetve az edelényi kórház ügyeleti pontja – írta a lap.

A kormány januártól lépcsőzetes indulással az OMSZ-ra bízta a háziorvosi ügyeleti rendszer megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a 81 járási egészségközpont valamelyikébe ügyelni. Február, illetve március óta az új rendszer szerinti ügyelet működik Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, és Győr-Moson-Sopron megyében. Az utóbbi két területen alig vállaltak a háziorvosok ügyeletet, ezért például Győr-Mosonban a városi kórházakban jelöltek ki ügyeleti pontokat, s így márciusban rezidensekkel láttatják el az alapellátási ügyeleti feladatokat.

Az új ügyeleti rendszer bevezetésének módja ellen tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara, mire válaszul a kormány alaposan megnyirbálta a köztestület jogait.

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően reagált az Országos Mentőszolgálattól Győrfi Pál szóvivő, és jelezte: „a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 10 pontján ezután is úgynevezett „vegyes ügyeletek” működnek, ahol a gyermekek is megfelelő ellátást kapnak, tehát nem kell a megye távoli pontjairól is Miskolcra hozni a beteg gyermeket. Eddig sem volt minden járásban külön gyermekorvosi ügyelet, a járási ügyeletek rendszerint vegyes ügyeletekként működtek, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt ellátást kaptak. Egyértelmű tény, hogy nincs szükség minden járásban külön gyermekorvosi ügyeletre, továbbá minden orvos és mentőtiszt képes és alkalmas gyermekek sürgősségi ellátására is.” – Ezeken túlmenően, a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll, a 1830-as telefonszám pedig gyermekek esetében is hívható, ahonnan súlyos állapotú gyermekhez azonnal mentőt küldenek – közölte a szóvivő.