Bozóki András: Egy közös ellenzéki választási pártnak esélye lehet 2022-ben

Bozóki András: Egy közös ellenzéki választási pártnak esélye lehet 2022-ben

Bozóki András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem az a baj az illiberális demokráciával, hogy nem liberális, hanem az, hogy nem demokrácia. Az Orbán Viktor által 2014 nyarán meghirdetett illiberális demokrácia egy olyan hibrid rezsim, amelyben az autokratikus és a demokratikus elemek úgy keverednek, hogy a végeredmény bár már nem demokrácia, de még nem is diktatúra. Bozóki András politológus professzorral készített interjúnkból kiderül, hogy a rendszer, amelyben élünk, az is a hibrid rezsim egyik fajtája: kompetitív autokrácia. Ebben a kompetitív autokráciában ha nehezített körülmények között is, de van esély a békés kormányváltásra.

Szerinte az Orbán által bedobott „illiberális demokrácia” fogalma azért szólt olyan elképesztően nagyot Európában és a világban, mert mindaddig nem akadt politikai vezető, aki ezt a fogalmat pozitív értelemben használta volna, ráadásul saját rendszerére.

Bozóki András az interjúban arról is beszélt, hogy az illiberális demokrácia ugyanolyan megtévesztő fogalom, mint a szocialista demokrácia vagy a népi demokrácia. A politológus azt is mondta, hogy a 2018-ast már nem tekinti szabad választásnak, de egy közös ellenzéki választási pártnak esélye lehet 2022-ben.

(...)

Van olyan ország, ahol illiberális demokrácia működik? Milyen lehetőségei vannak az ellenzéknek? Hogy lehet legyőzni a kormányt? Mi legyen Gyurcsány Ferenccel? A válaszokat keresse a Magyar Hang május 29-én megjelent 2020/22. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/22. számban? Itt megnézheti!