Medián: Budapesten sok fideszes is elégedetlen a kormány munkájával

Medián: Budapesten sok fideszes is elégedetlen a kormány munkájával

Fotó: Unsplash/Kwon Junho

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapestiek úgy érzik, hogy erősen meg fogják szenvedni a megszorításokat: a Medián és a 21 Ku­­tatóközpont július végén készített 1000 fős telefonos felmérése szerint minden második fővárosi lakos (57 százalék) arra számít, hogy a következő időszakban kevesebbet engedhet majd meg magának. Egyharmaduk (34 százalék) pedig attól is tart, hogy nem fogja tudni befizetni a rezsiszámláit – írja az elemzést részletesen bemutató hvg360.

Saját bevallásuk szerint a kutatásban résztvevő budapestiek saját 30 százaléka fogyaszt átlag feletti mennyiségben áramot és 21 százaléka gázt, ők ezért arra számíthatnak, hogy érinteni fogja őket az új rezsiszabályozás.

Átlag feletti elégedetlenség

Azzal, hogy a kormány az átlag felett fogyasztók számára növeli az áram- és gázárakat, a válaszadók 69 százaléka nem ért egyet. Nem meglepő, hogy az intézkedés párthovatartozás szerint megosztó: az ellenzékiek 87 százaléka helyteleníti, de még a fővárosi fideszesek körében is csak csekély többségben vannak azok, akik egyetértenek az új szabályozással (49 százalék, szemben a 44 százaléknyi ellenzővel).

Egy ötfokú skálán, ahol az 1-es azt jelenti, hogy az új rezsiszabályok egyáltalán nem fognak nehézséget okozni, az 5-ös pedig azt, hogy elviselhetetlen nehézséget okoznak a saját pénzügyi helyzetében, a válaszadók 28 százaléka adott 4-es vagy 5-ös pontszámot.

Oroszországot és a Fideszt hibáztatják

A válaszadók a leginkább a magyar kormányt és Oroszországot teszik felelőssé a kialakult válságért, az ötfokú skálán mindkettő 3,8 átlagpontot kapott. A kormányt az ellenzéki válaszadók 94 százaléka tartja inkább vagy teljes mértékben felelősnek, de még a fideszesek közül is minden negyedik így gondolja. Oroszországról a kormánypártiak 53 százaléka gondolja úgy, hogy inkább vagy teljes mértékben felelős a kialakult helyzetért. A válaszadók összességében a magyar ellenzéket hibáztatják a legkevésbé, 2,8-as átlagpontszámmal.

 A budapestiek többsége úgy látja, hogy a kormány rosszul kezeli a válságot: ötfokú skálán 1-es osztályzatot 43 százalék, 2-est 11 százalék adott a kormánynak. A válságkezeléssel leginkább a nők, a 18–39 év közöttiek, illetve a felsőfokú végzettségűek elégedetlenek, s még a fővárosi fideszesek 22 százaléka is 1-est vagy 2-est adott a kormánynak.