Cseh kormányfő: Nem kívánom titkolni, hogy a V4-ek csoportja nem a legjobb időszakát éli

Cseh kormányfő: Nem kívánom titkolni, hogy a V4-ek csoportja nem a legjobb időszakát éli

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b-j) a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján 2022. november 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nyilvánvaló, hogy elsősorban az ukrajnai háború kérdésében eltér egymástól Magyarország és a Visegrádi Csoport (V4) másik három országának véleménye – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön reggel Prágában, mielőtt Kassára utazott a V4 kormányfőinek találkozójára. 

– Beszélni fogunk erről a magyar kormányfővel – mondta Petr Fiala a prágai katonai repülőtéren újságíróknak az MTI szerint. – A kassai találkozó programjában elegendő időt különítettek el a négy kormányfő nyolcszemközti megbeszéléseire, ami lehetőséget ad a problémák nagyon nyílt megvitatására – fejtette ki.

Azt is mondta: „Nem kívánom titkolni, hogy a V4-ek csoportja nem a legjobb időszakát éli”, azonban emlékeztetett, a múltban a V4 számos esetben sikeresen védte a régió érdekeit, most ennek a közös munkának a továbbvitelére van szükség, s ennek érdekében „mindent meg kell tenni”.

A cseh kormányfő rámutatott, hogy a kassai csúcstalálkozó egyik kiemelt témáját az illegális migráció elleni védelem témája alkotja. Úgy vélte, hogy ezen a téren a magyar-szerb határ védelme a legfontosabb. Megismételte korábbi bejelentését, miszerint Csehország az új évtől kezdve kész további katonákat küldeni Magyarországra és ezzel megerősíteni az ottani határok védelmét.

A kassai csúcstalálkozó – írta a CTK hírügynökség – a négy visegrádi ország miniszterelnökeinek első találkozója lesz július óta, amikor a csoport soros egyéves ügyvezető elnökségét Szlovákia vette át. Ezt követően Csehország lesz a csoport elnöke.

A találkozó később egy fricskával indult: a nagy-magyarországos szurkolói sálával nemrég diplomáciai vihart kavaró Orbán Viktornak a szlovák kormányfő, Eduard Heger ajándékozott egy „Szlovákia” feliratút. Nem a focisál okozta botrány volt az egyetlen, ami megelőzte a V4-es csúcsot. Ugyanis az országok házelnökei is külön találkoztak volna, ám a csehek a magyarok miatt inkább bojkottálták azt. A politikusok a magyar kormány oroszokhoz fűződő kapcsolata, továbbá a szerintük nem kollegiális energiapolitika miatt döntöttek a bojkott mellett.