Debreceni előválasztás: hajszállal vezet a momentumos jelölt a DK-s előtt, Pálinkás József a harmadik

Debreceni előválasztás: hajszállal vezet a momentumos jelölt a DK-s előtt, Pálinkás József a harmadik

Szabó Bence (Fotó: Szabó Bence / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szoros az előválasztási küzdelem Hajdú-Bihar megye 1-es számú, Debrecen központú választókerületében az Iránytű Intézet mérése szerint – derült ki a Magyar Hang által megismert, augusztus 16–19 között végzett kutatásából. 

A közvélemény-kutatás eredménye alapján a felmérésben szereplő indulók közül a legtöbben a momentumos Szabó Bencére szavaznának az előválasztáson, ez a megkérdezettek 23 százalékát jelenti. Őt a DK-s Varga Zoltán követi mindössze hajszálnyival lemaradva, 22 százalékkal. Harmadik helyen az Új Világ Néppártot alapító Pálinkás József – egykori miniszter, egyben az MTA volt elnöke – áll 13 százalékkal, míg a negyedik helyen az MSZP és a Párbeszéd támogatásával induló Fábián István 9 százalékkal.

A megkérdezettek harmada (33 százalék) nem mondta meg, melyik jelöltet választaná. Vagy azért, mert egyiket sem, vagy azért, mert nem tudja, vagy azért, mert nem válaszolt.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a jelöltek mennyire szimpatikusak. Egy 1-től 5-ig terjedő skálán lehetett értékelni, ahol az 5-ös a „nagyon rokonszenvest” jelentette, míg az 1-es azt, hogy „egyáltalán nem rokonszenves”. 

Az eredmények itt az alábbi módon alakultak:

• Szabó Bence: 3,3
• Varga Zoltán: 3,27
• Pálinkás József: 3,25
• Fábián István: 3,07

A megkérdezett 1100 fő közül egyébként 572 akart kormányváltását. 

A debreceni előválasztáson van egy a felmérésben nem szereplő, ötödik jelölt is: Illés-Rácz Mariann, aki a Civil Fórum Debrecen színeiben indul, és a Jobbik frakciójába ülne be győzelme esetén.