Der Standard: Így vásárolnak szállodákat Orbán körei Ausztriában

Der Standard: Így vásárolnak szállodákat Orbán körei Ausztriában

Sporthotel Heiligenblut (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar kormányközeli üzleti körök ausztriai szállodavásárlásairól közölt cikket Der Standard. Az osztrák lap tudósítója a karintiai Grossglockner lábánál fekvő Heiligenblut faluból jelentkezett, ahol már régóta az a pletyka terjed, hogy magyarországi kormányközeli körök jelentek meg a síparadicsom ingatlanpiacán. Mint írják: ha valaki a cégjegyzékekben és a magyar médiában kutakodik, nem mással találkozik, mint Mészáros Lőrinc építőipari és médiavállalkozóval, Magyarország leggazdagabb emberével. (Aki a Forbes legfrissebb listája szerint már csak a harmadik legvagyonosabb magyar. [szerk.]) 

A Der Standard szerint Mészáros az elmúlt években közvetítő cégek révén két nagy és jó elhelyezkedésű heiligenbluti szállodát vásárolt meg: a Landhotel Postot és a Sporthotel Heiligenblutot. Az osztrák cégjegyzék szerint a két ingatlan a Heiligenblut Hotel GmbH tulajdonában van, amely viszont a magyar Hunguest szállodaláncé. A Hunguest tulajdonosa viszont az Opus Global nevű budapesti holdingvállalat, amelyet Mészáros Lőrinchez társítanak. Maga az Opus Global a honlapján azt állítja, hogy 24 százalékban Mészáros tulajdonában áll. További 21 százalékát pedig egy befektetési alap birtokolja – amely szintén Mészáros Lőrincé. – További hét százalék egy Talentis nevű budapesti cégé, amelynek a magyar média szerint szintén Mészáros a tulajdonosa. Tehát Mészáros valószínűleg mindenképpen ellenőrzést gyakorol az Opus Global, ezáltal pedig a heiligenbluti szállodák felett is – írja a Der Standard.

A lap azt is megemlíti, hogy a Sporthotel Heiligenblut az osztrák cégjegyzék szerint 2004-óta van magyar tulajdonban. A Landhotel Post pedig 2018-ban cserélt gazdát, a korábbi tulajdonosa Leisztinger Tamás volt. – Azt azonban nem lehet nyomon követni, hogyan történhetett, hogy a heiligenbluti síhotel a magyar baloldalról a magyar jobboldalra került – állapítja meg a szerző.

A magyarországi kormányhoz közel álló körök egyébként nemcsak Heiligenblutban, hanem a szomszédos Stájerország tartományban is aktívak. Pontosabban a St. Georgen melletti Kreischberg síparadicsomban, Murau közelében, ahol szállodákat is vásároltak. Amint arról a Der Standard 2017-ben beszámolt, magyar befektetők két szállodát, a Relax-Hotel Kreischberget és a Hotel Alpenblicket vásárolták meg.

Ma mindkét szálloda a BDPST budapesti ingatlancsoport tulajdonában van. A BDPST-et pedig a Reuters hírügynökség szerint Tiborcz István, Orbán Viktor veje birtokolja.