Donáth Annával együtt a Momentum teljes elnöksége is lemond

Donáth Annával együtt a Momentum teljes elnöksége is lemond

(Forrás: Hajnal Miklós/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak Donáth Anna távozik a Momentum éléről, a teljes elnökség is lemondott – közölte a Facebook-oldalán Hajnal Miklós. Ő maga, aki az elnökségi tagság mellett kampányfőnök is volt, jelezte, hogy vállalja a felelősséget, így a júliusi tisztújításon nem is indul újra. – Momentumosként önvizsgálatot kell tartanunk, a támogatottságunk csökkenése nem csak az elmúlt 50 napos kampányidőszakról, hanem hosszabb távú döntésekről is szól – írta, hozzátéve, hogy a párt alapvető politikai működését kell újragondolni, ha érdemi tényezők akarnak maradni országos szinten és nem csak 1-1 helyi sikert felvillantani.

Hajnal Miklós ugyanakkor úgy látja, hogy az országos eredmények minden ellenzékinek okot adnak a bizakodásra, hiszen történelmi a Fidesz kudarca: soha ilyen rosszul nem szerepeltek EP-választáson. Ebben komoly szerepe volt Magyar Péter megjelenésének, akivel bár több kérdésben sem értenek egyet, az biztos, hogy olyan tétet adott ennek a választásnak, amivel képes volt jobb eredményt elérni, mint az ellenzék bármelyik pártja az utóbbi 14 évben. Ezt a teljesítményt szerinte el kell ismerni a vitáik ellenére is.

A Momentum az európai parlamenti választáson komoly kudarcot szenvedett, habár eddig két képviselőjük is volt Brüsszelben – Donáth Anna és Cseh Katalin – most egy embert sem küldhetnek. Összesen 3,68 százalékot értek el, ami 166 583 voksot jelent. A Fővárosi Közgyűlésben sem sikerült mandátumot szerezniük, két győzelmet azonban elkönyvelhettek: Soproni Tamás újrázott Terézvárosban, Rózsa András pedig Zuglóban váltja az MSZP-s Horváth Csabát. Donáth Anna, a Momentum elnöke hétfőn már bejelentette, hogy lemond: „a lelkiismeretem úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról”. Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke közben már be is jelentette, hogy a soron következő tisztújításon elindul újra a vezetői tisztségért.