Döntött a főváros: vizsgálóbizottságot állítanak fel a bicskei gyermekotthonban történtek miatt

Döntött a főváros: vizsgálóbizottságot állítanak fel a bicskei gyermekotthonban történtek miatt

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eseti bizottság felállításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán a bicskei gyermekotthonban történtek miatt, a gyermekvédelmi intézményrendszerbe vetett közbizalom helyreállítása érdekében.

A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett – Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetőjének módosító javaslatával kiegészült – előterjesztést egyhangúlag támogatta a testület. A Fővárosi Közgyűlés feladata, hogy „a politikai felelősséggel kapcsolatban megállapításokat tegyen, illetve olyan cselekvési tervet fogadjon el, ami a fővárosi önkormányzat intézményei tekintetében a gyermekvédelemmel kapcsolatban az állammal és az önkormányzatokkal szembeni közbizalom helyreállítását szolgálja” – emelte ki az előterjesztésben a főpolgármester.
Hozzátette: minderre az öttagú eseti bizottságnak kell javaslatot tennie a közgyűlés március végi ülésén a rendelkezésre álló iratok és szükség szerint személyes meghallgatások után.

Emellett a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló fővárosi stratégiát is. A Bősz Anett és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést egyhangúlag fogadta el a testület. A stratégia célja a családon belüli és a párkapcsolati erőszak megelőzése és visszaszorítása, az áldozatok védelme az erőszak minden formájával szemben. Továbbá az is, hogy hozzájáruljon a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséhez, a nők és a férfiak közötti egyenlőség elősegítéséhez, a nők pozíciójának megerősítése révén. A dokumentummal olyan fővárosi szakpolitikai intézkedések megtervezéséhez és bevezetéséhez kívánnak alapot szolgáltatni, amelyek a családon belüli erőszak megelőzését, valamint az áldozatok védelmét és megsegítését szolgálják.

Korábban Kiss Ambrus részletesen beszélt arról, milyen további gyermekvédelmi intézkedéseket tervez a főváros.