Kegyelmi botrány: intézkedéscsomaggal készül a főváros

Kegyelmi botrány: intézkedéscsomaggal készül a főváros

Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese (Fotó: Főpolgármesteri Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Intézkedéscsomaggal készül a főváros a kegyelmi botrány miatt, ennek része egy vizsgálóbizottság felállítása is – derült ki egy Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes által tartott csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. Az esemény apropója az volt, hogy jövő szerdán ismét ülésezik a fővárosi közgyűlés. 

Kiss Ambrus a kegyelmi botrány kapcsán azt mondta, megingott a közbizalom az intézményrendszerben a köztárasági elnöktől kezdve a kormányzati szervezetekig. Szerinte ennek helyreállításában mindenkinek van feladata és teendője. Ezért döntött úgy Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a főváros vizsgálja meg 2012 végéig a bicskei otthon tevékenységét, hiszen addig az főváros fenntartásában állt. A vizsgálat véget ért, annak eredményét nyilvánosságra hozták, ezt a fővárosi hivatal végezte, és a szereplők politikai felelősségére nem tért ki. Az látszik a vizsgálatból, hogy a hivatal igyekezett végezni a dolgát, de az eredmény mégis egy tragédia lett. Szerinte fontos megvizsgálni a 2011-es évet, mikor a bejelentés beérkezett, és ennek miért az lett az eredménye, hogy nem történt semmi, csak a bejelentők ellen lépett fel a bicskei intézményvezető. Az ügy miatt a főváros kezdeményezni fogja egy vizsgálóbizottság felállítását a gyermekvédelmi rendszerbe vetett bizalom visszaállítása érdekében. Ez egy öt fős testület lenne, ebbe a Fidesz két tagot adhat majd. A bizottság megvizsgálná, 2011-2012-ben mi történt, és azt, hogy ebből milyen következtetést kell levonnia a politikának. Hogy kit fognak meghallgatni, arról a vizsgálóbizottság fog dönteni, ebben Kiss Ambrus nem tud nyilatkozni.

Tájékoztató kampány is lesz

A közgyűlés jövő szerdán nemcsak a vizsgálóbizottság felállításáról dönthet, de egy családon belüli erőszak megelőzéséről szóló stratégiai dokumentumot is elfogadhat, utóbbit már korábban társadalmi vitára bocsátották. Ezen felül létrehoznak egy fővárosi áldozatvédelmi fórumot, ez nem intézmény lesz, hanem azokat a fővárosi szereplőket ültetik egy asztalhoz, akik a gyermekvédelem területén dolgoznak.

A másik intézkedés, hogy úgy látják, hogy információhiány van a családon belüli erőszak megelőzése kapcsán, emiatt tájékoztató kampányt is fognak indítani. Azt is látják, hogy szükség van olyan ifjúsági terekre, ahol a potenciálisan bántalmazottak számára védett közeget nyújtanak, az első ilyet várhatóan tavaszra meg is tudják nyitni. A kényszerláthatás intézménye is problémaként vetődik fel, ez azt jelenti, hogy a családon belüli erőszak esetén is biztosítani kell a potenciális bántalmazónak a láthatást, ezért a főváros módszertani ajánlást fog kidolgozni a családok átmeneti otthona segítségével, hogy hogyan lehet segítő, támogató szolgáltatásokat nyújtani ennek kapcsán. 

Továbbá csütörtökön társadalmi vitára bocsátják azt a 300 millió értékű pályázati felhívást, ami a kora gyerekkorban lévők számra tud segítséget nyújtani a szakemberek képzése szempontjából. Például iskolai bántalmazás elleni képzésekre lehet majd jelentkezni. 

Arról is beszámolt a főpolgármester-helyettes, hogy csütörtökön a főpolgármester találkozott Nicolas Schmidt uniós biztossal, aki a szociális ügyekért és a foglalkoztatásért felel. A főváros közvetlen uniós forrásokat nyert lakhatás elősegítésére, ez funkcióváltáson átesett épületekre vonatkozik, ennek részeként egy újpesti iskolát tudnának lakóhellyé átalakítani.

Bejelentette azt is, a fővárosi vagyonkezelő keretén belül elkezdett dolgozni a lakásügynökségük, ezt Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület vezetője fogja irányítani. A terv, hogy márciusban előállnak azokkal a termékekkel, amiket az ügynökség tud nyújtani potenciális bérbeadók és bérlők számára. Fő célcsoportjuk a közfeladatot ellátó, munkaerőhiánnyal küzdő területek segítsége, például a szociális területen élőké. 

Beszámolt a főváros rezsitámogatási programjáról is, amire azok jelentkezhetnek, akiknek alacsony a jövedelme. Akinek havi 125 ezer forint alatti bevétele van, az évi 48 ezres támogatásra jogosult. Aki 125 és 214 ezer közötti jövedelemmel bír, 24 ezres támogatásra jogosultak. A januári adatok alapján mióta a program működik, már több mint 23 ezer háztartásnak segítettek.

Jobban járnak, mintha nem állapodtak volna meg

A politikus kérdésekre is válaszolt. Arra, hogy miért nem a Bárczy-díj visszavonása után kezdeményeztek vizsgálóbizottságot, azt mondta, mert a közbizalom a kegyelmi botrány kapcsán ingott meg. A politikus azt a kérdést is megkapta, hogy anno a fővárosi közgyűlés tagjaként például Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet is megszavazta, hogy V. János Bárczy-díjat kapjon. Kiss szerint viszont a díjjal kapcsolatos előterjesztésben nem volt benne, hogy az igazgató ellen volt bejelentés és vizsgálat, vagy is nem lehet feltételezni, hogy Gy. Németh vagy Karácsony tudhattak erről. Szerinte egyébként új protokollnak kell születnie arra nézva, hogyan kell kezelni a bejelentéseket, minden esetben a városvezetés kezében kell lennie egy világos sorvezetőnek.

A Magyar Hang arról kérdezte Kisst, hogy mi garantálja jelenleg, hogy nem lehet visszaélés a fővárosi intézményrendszerekben. A politikus leszögezte, az ő fenntartásukban már nincsenek gyermekvédelemi intézmények, de ettől függetlenül intézményrendszereik közül több is kapcsolatban van a gyerekekkel. Ő úgy látja, nem az volt a probléma, hogy ne lehetett volna választ adni a bicskei esetben, hanem hogy azok lehetőségével nem éltek. Szerinte például addig nem szabadott volna visszaengedni a bicskei igazgatót a gyerekek közé addig, amíg nem zárul le a rendőrség vizsgálata. Helytelennek tartja azt is, hogy az igazgatóval függelmi viszonyban lévő helyettesek lettek a gyerekek gyámjai a rendőrségi eljárás során, de rossz üzenetnek véli azt is, hogy később az egyik bejelentést tevő dolgozót kirúgták, hiszen ez rombolja azt a hitet, hogy érdemes fellépni az ilyen ügyekben. 

Lapunk a Budapest-bérlet kapcsán is kérdezte Kiss Ambrust, hogy anyagilag ez hogyan fogja érinteni a fővárost. Mint fogalmazott, az ezzel kapcsolatos szerződés aláírása a jövő heti közgyűlés napirendjén van. Március elsejétől új időszámítás lesz, tarifaközösség lesz az állam és a főváros között, kölcsönösen elfogadják majd a vármegyebérletet és az országbérletet Budapesten belül, míg a Budapest-bérletet a MÁV, a Volán és a HÉV járatain. Ezen kívül a felek férőhelykilométer alapon elszámolnak egymással, arányosan osztják el a bevételeket, ennek a része lesz az a 12 milliárd forint is, amit idén már elvettek volna a fővárostül, de ebbe a közös kalapba belekerült. És hogy a főváros hogyan jár ezzel? A számításaik szerint egy 2023-as cash-flow helyzethez viszonyítva 4-5 milliárd forint veszteséget okozhat, de ahhoz képest jobb a helyzet, mint ami 2024-ben várt volna rájuk a megállapodás nélkül. Azt számolják, hogy a rendszer inkább 2025-ben áll majd be, akkor látják majd jobban, hogy a vásárlói döntések hogyan alakulnak majd. A felek minden csatornán árusítják majd a jegyeket, ők arra biztatják a fővárosiakat, hogy náluk vegyenek vármegyebérleteket is.

Címkék: Budapest, Kiss Ambrus