Dunaferr-ügy: Továbbra is késik 4400 munkavállaló fizetése, a szakszervezetet kizárták a gyárból

Dunaferr-ügy: Továbbra is késik 4400 munkavállaló fizetése, a szakszervezetet kizárták a gyárból

A Dunai Vasmű bejárata Dunaújvárosban (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiltakozik a Szakszervezeti Akciószövetség is, miután a dunaújvárosi Dunaferr vezetése felmondott a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezető tisztségviselőinek, akik az acélgyárban a munkavállalók érdekképviseletét látták el. Az akciószövetség a törvényalkotókat is felelősnek tartja abban, hogy a cégvezetők ma Magyarországon „akadályozhatják és ellehetetleníthetik az érdekképviseletek működését, hogy érdemi következmények nélkül élhetnek az érdekvédők azonnali elbocsátásával”. A felmondás feltételei a Vasas jogászai szerint sem állnak meg, ezért bírósághoz fordulnak.

A Dunaferr akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor az orosz tulajdonosi hátterű cégnek két egymást követő hónapban sem sikerült időben kifizetnie munkavállalói bérét. A cég – amelynek főrészvényese az orosz állami Vnyesekonombank – decemberben sem tudta időben teljesíteni a bérfizetést: 200 ezer forintot fizetett ki időben a havi bérekből, a fennmaradó részt ismét a hónap második felére, a két ünnep közti időszakra ígérte.

A 4400 alkalmazott már októberben és novemberben is két részletben kapta meg a fizetését. A vállalatnál működő Vasas szakszervezet – amelynek a cég hozzávetőlegesen 3000 munkavállalója a tagja – nem csak ezt a munka törvénykönyvébe ütköző eljárást kifogásolta, hanem azt is, hogy a cég felbontotta a szakszervezettel kötött kollektív szerződést, de tárgyalni az új szerződés megkötéséről nem volt hajlandó. Valamint azt is, hogy tulajdonképpen nem tudják, kivel kellene tárgyalniuk a Dunaferr részéről: a vállalatnak nincs jogszerű vezetése, miután a felügyelőbizottság és az igazgatósági tagok mandátuma is lejárt, a tisztújítás viszont elmaradt, most pedig az sem világos, hogy egyáltalán ki nevezhet ki új tisztségviselőket.

A cégbíróság is felszólította a Dunaferrt a jogszerű állapot helyreállítására. A cég nevében a dolgozók felé továbbra is Jevgenyij Tankilevics jár el, jelenleg „legfőbb- és általános vezérigazgató-helyettesként”, de cégvezetői mandátuma szeptember végén lejárt. Ő tájékoztatta levélben a munkavállalókat arról, hogy a fizetésük késik, és László Zoltán Vasas-alelnök elmondása szerint az ő aláírása szerepel az azonnali hatályú felmondásokon, amit a szakszervezeti tisztségviselők kaptak múlt pénteken. Őket ezután már be sem engedtek az acélmű területére, ami a Vasas-alelnök elmondása szerint egészen biztosan jogszabálysértő, hiszen továbbra is megválasztott szakszervezeti tisztségviselők.

– A jogászainkkal egyeztetve azt tudom mondani, hogy nem volt tényszerű és okszerű a felmondások indoklása. Úgy is mondhatnám, hogy a mi álláspontunk szerint blődségek szerepeltek benne. Bírósághoz fordulunk, hogy mondja ki, a munkaviszony megszüntetése jogszerűtlen volt. A három kolléga attól, hogy az alkalmazotti státuszuk megszűnt, még mindig választott szakszervezeti tisztségviselő. Továbbra is jogszerűen járnak el a Dunaferr munkavállalóinak képviseletében. Külön bírósági eljárás lesz azzal kapcsolatban, hogy őket be kell engedni a gyár területére, ha ott szakszervezeti tagok dolgoznak – magyarázza László Zoltán. Őt, mint a Vasas alelnökét, szintén kötelező lenne beengedni a gyárba, de elmondása szerint neki ugyanúgy nem sikerült bejutnia múlt pénteken, mint a három elbocsátott tisztségviselőnek.

A szakszervezet honlapján megjelent Jevgenyij Tankilevics munkavállalóknak pénteken kiküldött levele, amelyben közli, hogy a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőinek munkaviszonyát a vállalat azonnali hatállyal felmondja. „Megelégeltük a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet Szövetség vezetőinek áruló, kollaboráns magatartását is, és nem engedjük meg, hogy a továbbiakban bármiféle támogatást adjanak dunaferres munkavállalóként a zsákmányra éhes támadóknak. Éppen ezért a mai nappal az érintett szakszervezeti vezetők munkaviszonyát az ISD Dunaferr Zrt. azonnali hatállyal megszüntette” – hangzik a meglehetősen szokatlan munkáltatói indoklás.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökének elmondása szerint a szakszervezet egyébként is várakozó állásponton van, amíg véget nem ér a cégvezetésen belül a huzavona, ami arról szól, hogy ki nevezhet ki jogszerűen új tisztségviselőket. Amíg ez le nem zajlik, a szakszervezet sem tudhatja, kivel lehet tárgyalni. A cégbíróság már felszólította a Dunaferrt, hogy harminc napon belül állítsa helyre a jogszerű állapotot, mert nincs meg a megfelelő számú vezető a cég igazgatótanácsában és felügyelőbizottságában. Ennek már majdnem egy hónapja. – Ha három napon belül nem lesz egyezség, akár törölhetik is kényszertörléssel a cégjegyzékből a céget, amit nem hiszünk, mert senkinek sem áll érdekében megszüntetni egy ilyen vállalatot. Az állam is kinevezhet gondnokot, amíg helyre nem áll a törvényes rend – mondta László Zoltán arról, hogy milyen kimenetele lehetséges a cégbíróság eljárásának.

Minden oka meglenne a kormánynak, hogy megszólaljon

Közben a fizetések csúszása még mindig aggodalmat kelt. – Semmilyen információval nem rendelkezünk, hogy mi az akadálya a bérek időbeni kifizetésének, és ez hogyan hárítható el. Még mindig kérdéses, hogy a béren kívüli juttatásokkal és a cafetériával mi lesz, azzal október-novemberben is adós maradt a munkáltató. Ez áldatlan állapot – fejtette ki a Vasas-alelnök.

László Zoltán szerint ebből is látszik, hogy munkavállalás területén nagy elmaradásai vannak Magyarországnak a civilizált, európai foglakoztatási kultúrától, ahol ilyen lépéseket nem engedhetne meg magának egy cég. Ugyanakkor azt is gondolja: a magyar kormánynak nagyobb mozgástere van, mint amit kommunikálnak. – Mintha kivárásra játszana a kormány, nem tudjuk, miért. Több ezer család, a komplett kistérség, és a magyar gazdaság egyik meghatározó szereplője ügyében minden oka meglenne a kormánynak, hogy megszólaljon – vélte.

„Nyílt háború zajlik”

Az ügyben kedden kifejezték szolidaritásukat a Szakszervezeti Akciószövetség tagszervezetei (Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete) is. Úgy vélik, az elmúlt években számos támadás érte a munkavállalói jogokat, de ma már „nyílt háború zajlik a szakszervezetek ellen”. A szövetség a törvényalkotókat is felelősnek tartja abban, hogy a cégvezetők ma Magyarországon „akadályozhatják és ellehetetleníthetik az érdekképviseletek működését, hogy érdemi következmények nélkül élhetnek az érdekvédők azonnali elbocsátásával és akár mondvacsinált hivatkozások alapján is megakadályozhatják választott tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok tevékenységét”.

A szakszervezetek követelik, hogy a kormány kezdeményezzen tárgyalásokat a Dunaferrel, egyúttal felszólították Dunaferr menedzsmentjét, hogy haladéktalanul szüntesse be jogellenes tevékenységét, mind a bérfizetés terén, mind a szakszervezeti vezetők ellen.