Összeugrott Magyar András miatt a Fidesz és a KDNP Dunaújvárosban

Összeugrott Magyar András miatt a Fidesz és a KDNP Dunaújvárosban

Magyar András (képünkön baloldalról a második) bejelentette, hogy ő lett a Jövő Új-Városáért Egyesület (JUVE) és a Fidesz-KDNP közös polgármesterjelöltje Dunaújvárosban. (Fotó: Magyar András Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áll a bál a dunaújvárosi Fidesz és KDNP háza táján, miután polgármester-jelöltet állítottak, ám a KDNP helyi elnöke nem ért egyet a jelölt személyével – írja a Dunaujvaros.com egy birtokába került levélre hivatkozva.

A várost 2019 óta a Rajta Újváros! Egyesület vezeti, a portál szerint az egyesület az elmúlt 5 évet botrányok nélkül vészelte át, noha a kormánypártok az előző választási kampányban épp ennek az ellenkezőjével riogattak. Széthúzás inkább a kormánypártoknál tapasztalható, amit a lap szerint jól jelez, hogy nem találtak a maguk berkeiben polgármester-jelöltnek alkalmas embert, ezért Magyar Andrást indítják, aki 2022-ig az MSZP dunaújvárosi elnöke volt. Magyar András a Fidesz-KDNP és a Jövő Új-Városáért Egyesület (JUVE) közös jelöltjeként mutatkozott be a dunaújvárosiaknak, ám a lap birtokába került levélből kiderül, hogy a dunaújvárosi KDNP-sek nem igazán kérnek a korábbi szocialista politikusból.

A helyi KDNP elnöke, Kis Péter ugyanis azt írja: „Magyar András jelölését a KDNP Alapszervezet Dunaújváros magam és a tagjaink nevében nem tudom, nem tudjuk támogatni”. Ez azért érdekes, mert a KDNP alapszabályának 50. paragrafusa alapján „A helyi szervezet hatásköre: polgármesterjelölt, önkormányzati képviselőjelöltek állítása.” Kérdéses tehát, hogy ezek után mi alapján jelentette be Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián választókerületi elnök a volt MSZP-elnök jelölését.

A levélben azt is állítja Kis Péter: „El nem tudom képzelni azt a városvezetést, amiben egy baloldali beállítottságú, baloldali szavazókat megszólító polgármester a Fidesz országos választmányától kapott instrukciók alapján vezeti Dunaújvárost.” A lap szerint erre már többször utalt Pintér Tamás jelenlegi polgármester is, amikor arról beszélt, hogy például a várost sújtó különleges gazdasági övezet kapcsán a helyi fideszesek nem az itt élők, hanem a Fidesz érdekei szerint, felső pártutasításra támogatták azt, hogy a több milliárdos bevételt ne Dunaújváros, hanem más települések kapják.

Pintér Tamás egyébként már tavaly novemberben bejelentette, hogy a Rajta Újváros! Egyesület színeiben újraindul a polgármesteri posztért. 2019-ben a polgármesteri címet 56 százalékos támogatottsággal nyerte el, és az egyesület tíz jelöltet juttatott be a képviselő-testületbe.

– Úgy gondolom, Magyar András sértődött ember,  aki elsősorban anyagi okok miatt próbálkozik újra azzal, hogy választást nyerjen. Ez már a sokadik próbálkozása, hiszen indult már önkormányzati és országgyűlési választáson, sikertelenül. 2019-ben a mi egyesületünk kompenzációs listáján szerepelt, de nem jutott mandátumhoz. Később az egyik városi cégben igazgatósági tagságot kapott, de ez nem elégítette ki, mert alpolgármester szeretett volna lenni, amire nem tartottuk alkalmasnak – mondta a Magyar Hangnak az ügy kapcsán Pintér Tamás. Kérdésünkre a polgármester arról is beszélt, hogy a helyiek ismerik Magyar Andrást, tudják, hogy nem elvek mentén tevékenykedik, hiszen korábban MSZP-tagként indult a választásokon, most pedig fideszes háttérrel próbálkozik. Úgy gondolja, ezek ismeretében döntenek majd a dunaújvárosiak a nyári önkormányzati választáson. 

Kerestük Magyar Andást is az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem értük el. Cikkünk megjelenése után azt a tájékoztatást kaptuk tőle, hogy sűrű programjai miatt pénteken nem ér rá, és inkább a jövő héten áll rendelkezésre.