Egri színházügy: a kormányhivatalhoz fordul a Fidesz szerződésszegésre hivatkozva

Egri színházügy: a kormányhivatalhoz fordul a Fidesz szerződésszegésre hivatkozva

Az egri Gárdonyi Géza Színház épülete a Hatvani kapu tér 4. szám alatt. Eger három színháza közül ez a legnagyobb. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az egri közgyűlés Fidesz–KDNP frakciója a színházigazgató-választás ügyében – jelentette be a frakció hétfői sajtótájékoztatóján. Mint arról csütörtökön részletesen beszámoltunk, a hevesi megyeszékhely közgyűlése közel négy órás, személyeskedésektől sem mentes vita után Szőcs Arturt – a Miskolci Nemzeti Színház színművészét-rendezőjét – választotta a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának.

Eger közgyűlése precedensértékű döntést hozott: nyíltan szembement a szakmai bírálóbizottság javaslatával, amely a hét jelentkező közül az eddigi igazgató, Blaskó Balázs pályázatát támogatta (a bizottságban az Emmi minisztere mellett működő Színházművészeti Bizottság három tagot, maga az Emmi egy tagot, a színház és az önkormányzat pedig két-két személyt delegált). A vitában a Fidesz-frakció azzal érvelt, hogy ha nem Blaskó Balázst választja meg a testület, azzal az önkormányzat megszegi az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) kötött szerződést. Másrészt – hangoztatták – a döntéssel évi közel 300 millió forintos kárt is okoznak a városnak, mivel a tárca évente nagyjából ennyivel támogatja a teátrum működését a májusi megállapodás értelmében.

Az MTI beszámolója alapján a szerződésszegésre hivatkozva magyarázta Kovács Cs. Tamás, a Fidesz képviselője, miért kezdeményeznek törvényességi felügyeleti eljárást a kormányhivatalnál. – A város és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között jelenleg is érvényben lévő fenntartói együttműködés, valamint a többségben lévő ellenzéki városvezetés által elfogadott határozat nem fedik egymást – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy a Fidesz-frakció azt szeretné, hogy ne legyen bizonytalanság a színház, így a város kulturális életében – utalt ezzel a közel 300 millió forintos minisztériumi támogatás lehetséges kiesésére – ez 50 ember munkahelyét érintené.

Érdekesség, hogy bár csütörtökön együtt szavazott a Mirkóczki Ádám – egykori jobbikos – polgármestert támogató közgyűlési frakció, pénteken két képviselő – Komlósi Csaba (volt LMP) és Keresztes Zoltán (Momentum) – bejelentette kilépését a frakcióból. Mint megírtuk, ezzel elolvadt a polgármester közgyűlési többsége.