Egyhetes pedagógussztrájk kezdődik

Egyhetes pedagógussztrájk kezdődik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január 23-tól, hétfőtől hét napon át tartó pedagógussztrájk kezdődik, az eseményt még a Tudásmenet után hirdette meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), akikhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. A Hvg.hu cikke szerint a pedagógusok az ország minden pontjáról jelezték, hogy munkabeszüntetéseket tartanak, van olyan város, ahol minden gimnáziumban lesznek megmozdulások.

A január 31-ére – az egy évvel ezelőtti figyelmeztető sztrájk évfordulójára – meghirdetett Szolidaritás Napjával és országos ülősztrájkkal zárul az eseménysor, amelyre a PDSZ a szakszervezeteket, civil szervezeteket és állampolgárokat is meghívott. A legnagyobb megmozdulás is erre a napra várható, ehhez ugyanis már a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak a reggel 8–10-ig tartó, kétórás figyelmeztető sztrájkjukkal.

A PDSZ korábban azt közölte, hogy azért találták ki a 23-i kezdést, mert ekkor véget ér a nyolcadikosok középiskolai felvételije, tehát a sztrájk nem veszélyezteti a továbbtanulásukat, ezzel is támogatva a diákokat és a szülőket. És azért nem egy napban, hanem egy hétben gondolkodnak, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon. A Belügyminisztérium pénteki közleménye szerint a sztrájkbizottság következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár 2023. január 26-ra, csütörtökre hívta össze.

Mint megírtuk, a tanárok nemcsak a magasabb fizetésért és jobb munkakörülményekért tüntetnek, hanem azért is, mert a kormány kiüresítette a sztrájkjogukat, a törvény olyan magasan határozta meg az elégséges szolgáltatás mértékét, hogy ezáltal észre sem lehet venni, ha a pedagógusok sztrájkolnak.