Egyre több iskolában vannak jelen az iskolaőrök

Egyre több iskolában vannak jelen az iskolaőrök

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember elseje és október 26-a között összesen 257 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére – írja a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kapott adatok alapján. Arról is tájékoztatták őket, jelenleg 443 oktatási intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr, míg október elején ez a szám még csak 422 volt.

A lap kérdésére, jelenleg folyik-e iskolaőri képzés, azt írták: most nem, de a jövőben várható újabb tanfolyamok indítása. Az ORFK tájékoztatása arra nem tért ki, pontosan mi történt abban a tizenkét esetben, amikor kényszerítő eszközöket is alkalmazni kellett a gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelt egyenruhásoknak. Olyan viszont előfordult a lap szerint szeptemberben, hogy testi kényszert kellett alkalmazni két dulakodó diák szétválasztásánál, míg októberben egy Hajdú-Bihar megyei iskola aulájában két tanuló, egy 13 és egy 14 éves fiú esett egymásnak ököllel, az iskolaőrnek kellett szétválasztani őket.

Az Országgyűlés júliusban döntött arról, állítsanak fel iskolaőrséget azokban az állami intézményekben, ahol erre igény van. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jött létre.