Elfogadták Budapest 2023-as költségvetését

Elfogadták Budapest 2023-as költségvetését

Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás főjegyző (j) a Fővárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2023-as költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A költségvetési rendelet az önkormányzat költségvetési bevételeit 407 milliárd 766 millió 184 ezer forintban, kiadásait 465 milliárd 327 millió 392 ezer forintban állapítja meg.

Az így keletkező 57 milliárd 561 millió 207 ezer forintos hiányt a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 16 milliárd 582 millió 836 ezer forintból, belföldi értékpapírok 17 milliárd 411 millió 287 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek – 30 milliárd 434 millió 494 ezer forint – bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor hiteltörlesztésre 6 milliárd 94 millió 36 ezer forintot, míg 773 millió 374 ezer forintot belföldi finanszírozás kiadásaira fordít a fővárosi önkormányzat. A közgyűlés 17 igen szavazattal, 11 nem ellenében, és 2 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi büdzsét.

Érdekes városvezetésen belüli ellentétekről is fellebbentette a fátylat a költségvetés vitája. A Hvg.hu tudósítása alapján ugyanis a Fidesz mellett a Demokratikus Koalíció (DK) is kételkedik abban, hogy teljesíthető a költségvetés. A DK-s Élő Norbert szerint a BKV-nál 40 milliárd forint, a vízműveknél pedig 10 milliárd forint hiányzik a büdzséből, és állítása szerint csak Karácsony Gergely főpolgármester kifejezett kérésére szavazzák meg a büdzsét. Az ülésen az állítást Karácsony Gergely cáfolta.

A fideszes Bagdy Gábor szerint azonban a DK-s képviselő állításánál is több hiányzik a költségvetésből. A szintén kormánypárti Wintermantel Zsolt azzal érvelt a vitában, hogy a DK-nak nem kellene megszavaznia a költségvetést, különben a főváros csődjében a pártnak is lesz felelőssége, még akkor is, ha igyekeznek azt a főpolgármesterre tolni.

A Demokratikus Koalíció fővárosi frakciója előzetesen azt közölte, hogy ebben a költségvetésben a kormány ellenzéki városokat sújtó kivéreztetése, a rezsikrízis, valamint a kormánypárti politikusok által vezetett városoknak nyújtott pénzügyi mentőövekből való kihagyása következtében mintegy 80 milliárd forint bizonytalanság található. Ezzel a költségvetéssel a főváros nem tudott kikerülni a kormány halálos veszélyeket rejtő szorításából. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője pedig azt kérte a kormánytól, gondolja át a Budapesttől jövőre elvárt szolidaritási adó mértékét, a fővárosnak ugyanis jövőre az idei 36 milliárd forint helyett 58 milliárd forintot kellene befizetnie.