Elmondta Novák Katalin, miről tárgyalt négyszemközt Zelenszkijjel

Elmondta Novák Katalin, miről tárgyalt négyszemközt Zelenszkijjel

Novák Katalin tárgyalása Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Megállapodtunk, hogy új fejezetet nyitunk, érdemi és konkrét lépéseket fogunk tenni a kárpátaljai magyarság érdekében – Novák Katalin elmondása szerint erről is beszélt az ukrán elnökkel, amikor a napokban négyszemközt tárgyaltak Kijevben. A magyar államfő az Indexnek adott interjújában kifejtette, hogy a Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól. Az ukrán elnök azt mondta neki, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. – Ez kiindulópontnak nem rossz – fogalmazott.

Novák Katalin szavai szerint a tárgyalás „kendőzetlenül őszinte” és nyílt volt, de „vannak négyszemközt elhangzó mondatok, amelyeket nem a nyilvánosságnak szánunk”.

A Magyar Hang már korábban beszámolt róla, hogy még évekkel ezelőtt, a máig nagy viharokat kavaró ukrán nyelvtörvény ügyében úgy tűnik, hogy már volt egyszer megállapodás, de azt a magyar fél felrúgta. A 2017-es magyar-ukrán tárgyalás tolmácsa ugyanis azt mondta lapunknak, hogy az akkor hazánkat emberi erőforrás miniszterként képviselő Balog Zoltán beleegyezett, hogy a tantárgyak egy bizonyos százalékát ukrán nyelven tanulják a magyar diákok, hogy rendesen beszéljék az állam nyelvét, ha cserébe az alaptantárgyakat tanulhatják az anyanyelvükön. – Megszületett a konszenzus, megállapodást kötöttek, a memorandumot alá is írta mindkét fél, azt vállalva, hogy Magyarország nem támaszt további kifogást Ukrajna ellen, ha a felsorolt tantárgyakat – a magyar nyelv és irodalom, a történelem és a földrajz biztosan benne volt – újra magyarul tanulhatják. Egymás tenyerébe csaptak, volt nagy ölelkezés, aztán Balog hazament. Utána a magyar nagykövet hívott, hogy Budapesten botrány van, és azt kellene mondani, hogy tolmácsolási hiba történt, tévedésből írta alá a magyar miniszter a memorandumot – idézte fel lapunknak a történteket Tompa Tibor. Kijelentését megkeresésünkre az akkori ukrán oktatási miniszter is megerősítette, míg a budapesti érintetteket: a Belügyminisztériumot, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, továbbá a delegációt akkor vezető Balog Zoltánt hiába kérdeztük, ők nem válaszoltak.

Novák Katalin most az Indexnek adott interjújában arról is beszélt, hogy elindult egy „békeformula”, Zelenszkij elnök kezdeményezésére, melyben több mint negyven ország vesz részt, az EU tagországok mellett az USA, Kína, India, Brazília, Dél-Afrika, Ausztrália, Törökország, Japán vagy Katar. Mivel fontosnak tartja, hogy Magyarország minden olyan folyamatban ott legyen, ami közelebb vihet a békéhez, jelezte az ukrán elnöknek a tárgyalásokba való bekapcsolódásunk szándékát, „amit örömmel fogadott”.