Előfordulhatnak üzemzavarok – így reagált az ORFK a pedofíliával gyanúsított, nyomkövetős edző szökésére

Előfordulhatnak üzemzavarok – így reagált az ORFK a pedofíliával gyanúsított, nyomkövetős edző szökésére

Rendőr és rendőrautó (Fotó: Rendőrség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 444 írt arról több forrásból kapott információk alapján, hogy tavaly októberben és novemberben hetekre leállt az a rendőrségi nyomkövető rendszer, amellyel az otthonukban, jeladóval ellátott lábbilincset viselő gyanúsítottak mozgását figyelik. Emiatt megszökött a házi őrizetből egy pedofíliával gyanúsított férfi. Hogy fordulhatott ez elő? – az ORFK válaszolt lapunknak, de még mindig sok a kérdőjel.

Lapunk is megírta, hogy tavaly november 19-én megszökött a házi őrizetből és ismeretlen helyre távozott N. László, akinek  ügyéről először a Blikk számolt be. Mint írták, az 54 éves pedofil alvó gyerekeket bánthatott. – A megalapozott gyanú szerint az edzőként dolgozó férfi munkakörébe tartozott az is, hogy éjszaka felügyelje az externátusként működő diákszálláson elhelyezett gyerekeket. 2022 novemberében egyik éjszaka a gyanúsított egy alvó kiskorú fiúval szexuális cselekményt végzett. Néhány nap múlva egy másik kiskorú fiúval ugyanígy tett. Ezek a cselekmények ismétlődtek is 2022 novemberében – erősítette meg a lapnak dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség szóvivője. Hozzátette, a férfi 2022. december 6-tól 2023. november 7-ig letartóztatásban volt, majd ekkor a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy a számára kijelölt ingatlant nem hagyhatja el.

A 444 szerint nem váratlan technikai hiba történt, ugyanis állítólag azért állt le az egyébként is elavult rendszer ősszel, mert a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt, aki karbantartsa egy lejárt szerződés miatt. A rendszer cseréjére kiírtak egy tendert, ami le is zárult, a folyamat viszont nem indult el időben.

Lapunk kérdéseket küldött a Belügyminisztériumnak ez ügyben, a tárca pedig az ORFK-nak passzolta át a válaszadást. Többek között arra kérdeztünk rá: pontosan hány alkalommal történt leállás, és egy-egy alkalommal mettől meddig állt le a rendszer; hány házi őrizetben lévő személy szökött el a rendszer leállásának idején; történt-e felelősségrevonás. Konkrét válaszokat nem kaptunk e kérdésekre, de közvetve elismerték, hogy voltak üzemzavarok. – Az ilyen és ehhez hasonló összetett rendszerek, informatikai hálózatok működése során fordulhatnak és fordulnak is elő üzemzavarok, de azok kezelésére és soron kívüli javítására – szükség esetén pótlására – megfelelő eljárásrendeket dolgoztunk ki. Ezeket a rendőrség az aktuális eseményeknek, helyzetnek megfelelően alkalmazza – olvasható a lapunknak elküldött tájékoztatásban.

Mint hozzátették a hiba kijavítása a rendszer üzemeltetőjének a feladata, majd arról értekeztek, hogy például a bűnügyi felügyelet alá helyezett, vagy távoltartással érintett személyek esetében nem kizárólagos feltétel a nyomkövető eszköz alkalmazása. – Az eszköz „csupán” ezen személyek ellenőrzését segíti, de az ellenőrzés, mint cél, más módon is elérhető – szögezték le. Végül kifejtették, hogy a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések hatálya alatt lévők között – függetlenül attól, hogy az ellenőrzéshez elektronikus eszközt használnak-e – előfordul a magatartási szabályok megszegése vagy szökés. Ilyenkor a terheltet általában előállítják vagy ellene körözést adnak, ki, az ismeretlen helyen tartózkodókat többnyire rövid időn – legtöbbször órákon vagy napokon – belül sikerül elfogni és előállítani – állították. Ehhez képest a pedofíliával gyanúsított férfi több mint három hónapja van szabadon.