Kormányinfó: enyhítik a szélerőművek telepítésének szabályait

Kormányinfó: enyhítik a szélerőművek telepítésének szabályait

Fotó: Unsplash/Zhang Fengsheng

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón megerősítette, hogy enyhítik a szélerőművekkel kapcsolatos szabályokat. Így a tervek szerint csökkentenék azt a távolságot, amelyet a település külső határától kell tartani, ha valaki szélerőművet akar telepíteni. Kérdés, hogy mekkora lesz ez a távolság, az LMP tavaly ősszel 1,6 kilométert javasolt.

Ez nagy előrelépés lenne, hiszen 2006 óta nem kapott engedélyt, és 2011 óta nem is épült szélfarm Magyarországon. A kormány 2016-os döntése értelmében pedig jelenleg egy adott településtől csak 12 kilométerre lehet szélerőművet telepíteni. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon nincs olyan hely, ahová a szabályozás alapján szélturbinát el lehetne helyezni. Mint korábban megírtuk, szakértők már eddig is a világ legabszurdabb szeles szabályozásának tartották a magyart, rossznyelvek szerint a szélerőművekre Orbán Viktor mondta ki a kvázi halálos ítéletet azzal, hogy esztétikai szempontból csúnyának tartja őket. 

A Párbeszéd közleményben reagált a kormányinfón elhangzottakra: szerintük továbbra is csak szavak vannak cselekvés nélkül. Emlékeztetnek, hogy a kormány már tavaly nyár óta ígérgeti szélerőmű-tilalom feloldását, anélkül, hogy bármit változtattak volna, pedig egy tollvonással eltörölhetnék. Az ellenzéki úgy véli, a kormány erőltetett iparfejlesztési stratégiája zöld és energetikai szempontból egyaránt tévút.