Érthetetlen, mi alapján rúgtak ki egyes tanárokat, másokat meg nem

Érthetetlen, mi alapján rúgtak ki egyes tanárokat, másokat meg nem

Tüntetés a Karinthy Gimnázium mellett (Képernyőfelvétel: noÁr Mozgalom / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A polgári engedetlenségi sorozatban résztvevő tanárok által szerdán nyilvánosságra hozott adatai alapján érthetetlen, hogy pontosan mi alapján és miért pont az érintett tanárokat rúgták ki – írja a 444.hu. 

Mint ismert, eddig 14 tanárt menesztettek azonnali hatállyal, mert részt vettek a szeptember 5-én indult, a közoktatás helyzetéért folytatott polgári engedetlenségi sorozatban.

A nyilatkozatot aláíró 27 tanár összegyűjtötte, hogy a polgári engedetlenség miatt ők hány órát nem tartottak meg, ez hány munkanapjukat érintette, és hogy ebből mennyit könyvelt el a munkáltató „igazolatlan hiányzásként”. Az adatokból kiderül, hogy a tankerületek minden esetben kevesebb, vagy ugyanannyi polgári engedetlenséggel érintett napot számoltak el, mint amennyin valóban engedetlenkedtek. 

Így mindegyik aláírónál kevesebb polgári engedetlenségben töltött tanórája volt a Karinthy Frigyes Gimnázium egyik tanárának, akinek 18 gyűlt össze, mielőtt elbocsátották. A Kölcsey Gimnáziumból elküldött tanároknak pedig 18-nál is kevesebb ilyen tanórája volt.

Bár az „igazolatlan hiányzás” tényét sok esetben írásban is kérték dokumentálni a tankerületek, ennek ellenére az általuk elszámolt órák száma tankerületenként, intézményenként, egyénenként változik. – Tudunk olyan kollégáról, aki – bár saját számítása szerint 24 polgári engedetlen óránál tart a mostani tanévben – ebből egyet sem könyveltek hivatalosan – írták. 

A nyilatkozat aláírói úgy döntöttek, nyilvánosságra hozzák az általuk eddig vállalt polgári engedetlenség időtartamát és azt, hogy ebből az általuk hozzáférhető dokumentáció alapján mit könyvelt el a munkáltató. A táblázatban tehát 27 tanár szerepel 8 tankerületi központból. Van, aki 6 napot (20 órát) engedetlenkedett, de a nyilvántartás szerint egyet sem, van, aki 19 napot (79 órát) engedetlenkedett, de elkönyvelve csak 13 napja van. Egy másik 19 napos (58 órás) tanárnak 9 napot könyveltek el.

A Belügyminisztérium – a mostani nyilatkozatot aláírt tanárok tudomása szerint – 2022. szeptember 1. és 2022. december 15. között 2018 fő polgári engedetlen iskolai dolgozót tartott nyilván, de „hogy ők miért nem szolgáltak rá az azonnali felmentésre, arról csak találgatunk” – írják a nyilatkozatban a tanárok, akik felhívják a figyelmet a polgári engedetlenség dokumentációjában tapasztalható következetlenségére, illetve pedagógusok követeléseinek semmibevételére is.