Felcsút ismét közpénzből gazdagodhat

Felcsút ismét közpénzből gazdagodhat

A felcsúti kisvasút (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly Felcsút „egyedi döntés” alapján csaknem másfél milliárd forinthoz jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) támogatásának köszönhetően – írja a 24.hu.

A miniszterelnök faluja az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére kapott támogatást. Ennek köszönhetően a felcsúti önkormányzat közpénzből éttermet, látványteraszt és sportpályát építtet a híres-hírhedt kisvasút felcsúti állomásánál ugyancsak közpénzből kialakított csónakázótó mellé. 

A kivitelezésre kiírt pályázatot Mészáros Lőrincék családi cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. nyerte nettó 915,9 (bruttó 1163,3) milliós ajánlatával, ami alig valamivel kevesebb az előzetesen kalkulált értéknél, nettó 916,2 millió forintnál.

Mészárosék a tározóhoz megépítik az 594 négyzetméteres Tó éttermet, teraszokat, lépcsőket, valamint egy többfunkciós, lelátóval is ellátott sportpályát és egy feszítőrudas rendszerrel megtámasztott acél felszerkezetű gyalogos hidat is kialakítanak. 

Korábban az Átlátszó írta meg, hogy Felcsút 2017 áprilisában 234,9 millió forint uniós támogatást nyert környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésére. A beruházás része volt a záportározó rekonstrukciója, és a felcsúti Csóka utca egy szakaszának vízrendezése. A fejlesztéseket ár- és talajvízvédelmi, valamint gazdasági és idegenforgalmi célokkal indokolta az önkormányzat, ekkor derült ki az is, hogy a környezetvédelmi fejlesztés keretében tulajdonképpen csónakázótóvá alakítják a záportározót, amelynek közepére egy mesterséges sziget kerül. A munkálatokra kiírt közbeszerzést az állami megbízásokon taroló Békés Drén Kft. nyerte el.