Vádat emeltek a rendőrökkel dulakodó Szabó Bálint ellen

Vádat emeltek a rendőrökkel dulakodó Szabó Bálint ellen

Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő az eltűnésével kapcsolatban kiadott Facebook-bejegyzésében 2021. április 7-én (Fotó: Mindenki Szegedért Mozgalom/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő ellen. A botrányos fellépéseiről és a kudarcba fulladt gazdademonstrációról is ismert Szabónak ezúttal két, tavaly szeptemberi eset miatt kell felelnie.

A vádirat szerint a képviselő 2022. szeptember 21-én délután, Budapesten az autójával több közlekedési szabályt is súlyosan megsértve elállta egy védett személyt szállító rendőrségi konvoj útját. Ezzel a KNYF a szerint akadályozta a rendőrök munkáját, ráadásul közvetlen veszélynek tette ki a konvojban utazókat is. Ezután a Budai Várban, az általa szabályosan bejelentett demonstráció helyszínén is összetűzésbe keveredett a rendőrökkel: itt nem ő, hanem egy tüntetőtársa robbantotta ki a konfliktust, mikor egy parkolóhely miatt veszekedni kezdett autóssal. A rendőrök intézkedtek, Szabó pedig társa védelmére kelt: azt kiabálta, hogy csak kényszerintézkedés hatására fogja hagyni, hogy ismerősét elvigyék a helyszínről, majd felszólította társait, hogy élőlánccal akadályozzák az előállítást. A képviselő nem csak szavakban volt aktív: hosszú dulakodásba kezdett a rendőrökkel, hogy megakadályozza az előállítást, majd mocskos állatoknak, mocskos rendőröknek nevezte őket. 

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy – a büntetlen, de jelenleg több büntetőeljárás hatálya alatt álló – önkormányzati képviselőt a bíróság halmazati büntetésül ítélje végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, és járművezetéstől eltiltásra.

Szabó Bálint a kétezres évek óta ismert és rendszerint botrányos szereplője a magyar politikai- és közéletnek. A 2002-ben még fideszes színekben politizáló képviselő váratlan fordulattal sorolt át az MSZP ifjúsági tagozatának Vas megyei csoportjához, 2004-ben azonban egy fiktív tagtoborzási ügy miatt kizárták az MSZP-ből – helyi roma önkormányzati képviselők szerint ugyanis pénzért, 500-1000 forintos díj fejében próbáltak romákat beléptetni ifjúsági szervezetbe. Szabó ezután azt állította, hogy tagtoborzási ügy miatt többen megtámadták, megverték és meg is erőszakolták.

Később is több alkalommal került reflektorfénybe: 2013-ban azt állította a Heti Válasznak, hogy személyesen hallotta, amikor Eduardo Rózsa-Flores lakásán lejátszották az őszödi beszéd hangfelvételét, és utalt bizonyos kiszivárogtató szocialista politikusokra is. Később, már szegedi önkormányzati képviselőként Botka László polgármestert is támadta, és próbálta a Szeviép-üggyel összefüggésbe hozni, ami miatt Botka rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett ellene.