Traktorok nélkül, csekély érdeklődés mellett zajlott a gazdatüntetés

Traktorok nélkül, csekély érdeklődés mellett zajlott a gazdatüntetés

A Szabó Bálint által rendezett „országos” gazdatüntetés résztvevői a Hősök terénél, 2022. augusztus 20-án. (Fotó: Koncz Tamás/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar

A meghirdetett tömegeknél lényegesen szerényebb létszám mellett, körülbelül 100-150 fővel zajlott a gazdatüntetés Budapesten szombat délután illetve este. Estére 15-20 autó mellett egy sávban foglalták el a Dózsa György út egy rövid szakaszát, a rendőrök is elég nagy számban voltak jelen.

Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő korábban 1800 traktort, 2200 gépjárművet, tanárokat és a budapesti rakpartokat elfoglaló tömeget akart összecsődíteni, de a jelek szerint ez nem jött össze – jelentette helyszíni tudósítónk. A kevés számú tüntetők egyike egy „Semleges Magyarországért” feliratú transzparenssel demonstrált. 

A szervező többször is felszólalt, este nyolc óra után arról beszélt, hogy meg kell szervezni a társadalmi ellenállás hátterét, hogy augusztus végére majd még többen legyenek, és ne csak egy egyszerű tüntetés legyen a megmozdulás.  

Ugyanakkor ostorozta a sajtót, mert a legtöbb lap úgy számolt be a demonstrációról, hogy az kudarcot vallott, amit a csekély érdeklődés mutat. Szerinte mintegy ezren vannak, és azt is hozzátette, hogy vidékről még várnak traktorokat, Budapest felé tartanak az emberek.

Szabó Bálint azt is állította, hogy húszas nagyságrendben állnak traktorok Örkénynél, de nem engedik őket Budapest felé. 

Eközben valaki megragadta a mikrofont és azt mondta, hogy „ne essenek neki a rendőröknek”. Tudósítónk szerint ilyesmi senkinek sem állt szándékában, alapvetően békések az emberek.

Egy tüntető is arról beszélt munkatársunknak, hogy a traktorokat nem engedik be a fővárosba több irányból sem, és „ezt a rendszert csak erőszakkal lehet megdönteni”.

A beszédek hivatalos része azzal zárult, hogy holnapra ne ezren, hanem tízezren legyenek, Szabó Bálint tíznapos demonstrációra készül. Azt ígérték, hogy felvételeket gyűjtenek be az állítólag megállított traktorokról, egyébként pedig motorosok indultak el Alsónémedi irányába, hogy segítsék a traktorosokat. 

A rendőrség korábban többször is elutasította Szabó Bálint területfoglalási engedélykérelmét, mert a rakpartot az augusztus 20-i tűzijáték miatt már lefoglalták. Az Alfahír megkereste a rendőrséget a tüntetés kapcsán, és a következő tájékoztatást kapta: „Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy Budapesten az előíró-korlátozó határozattal érintett, jelenleg is zajló gyűlés helyszínén válaszadásunk időpontjában traktor nincs, Budapesten traktorok által okozott forgalmi zavarról a BRFK nem tud.”