Szabó Bálint az országos gazdatüntetésről: Induljatok Gazdák! Induljatok Magyarok!

Szabó Bálint az országos gazdatüntetésről: Induljatok Gazdák! Induljatok Magyarok!

A gazdatüntetést szervező Szabó Bálint az augusztus 20-án közzétett Facebook-videójában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„14:00: ELKEZDŐDÖTT A TÜNTETÉS!” – írta szombat délután a Facebook-oldalára az „országos gazdatüntetést” szervező Szabó Bálint cége, a Likvid Kontroll Kft. 

Egy újabb posztban pedig a tüntetőket a Dózsa György útra hívó Szabó Bálint arról beszélt, hogy a tűzijáték és a fő rendezvények lefújásával „a nép győzött, a hatalom pedig meghátrált”, hiszen nem volt igazán rossz idő. 

– Elhárult az utolsó akadály is, hiszen eddig azért nem tudtunk az alsó rakpartra menni, merthogy tűzijáték lesz – közölte, majd felszólította a tűzijátékot szervező magáncéget, hogy „takarítsa el az elmaradt tűzijáték maradványait, a rakpartot pedig adja vissza a magyar népnek és gazdáknak.” (Ez érdekes felszólítás annak fényében, hogy a tűzijáték nem marad el végleg, hanem augusztus 27-re halasztották – a szerk.) 

Hozzátette: „Üljenek be az autóikba, üljenek be a traktoraikba, és induljanak meg a 18 bekötő út valamelyikén Budapestre”. – A magyar gazdatüntetés célja nem pusztán egy agrárrendszer-váltás, hanem egy, a többi ágazatra is kiterjedő korszakváltás – folytatta. Szerinte ma este a tűzijáték helyett meghatározó esemény lesz a tüntetés, körülbelül ötezren jelezték a részvételi szándékot előzetesen, egy részük traktorokkal jön, mondta. „Most kell elindulni Budapestre, nem tüntikézünk, egy nagy tüntetést csinálunk, közösen, mindenki egymással összefogva. Ennek a tüntetésnek a végén napokon vagy heteken belül lezárunk egy korszakot Magyarország életében.”

Eközben azonban a facebookos bejelentkezések alatt sorra gyűlnek az elégedetlen kommentelők, akik sérelmezik, hogy semmilyen információt nem kapnak arról, pontosan mikorra és hova menjenek.

Szabóval fél három körül beszélt a Hvg.hu telefonon, ekkor a szegedi önkormányzati képviselő azt mondta, délután két óra óta tüntetnek a Hősök terénél a gazdákkal, ám azt, hogy hányan, nem árulta el. Elmondása szerint este hat órára „érkeznek a pedagógusok is”, néhány napja ugyanis egy sajtótájékoztatón azt mondta, velük is szolidaritást kell vállalni, szavai szerint pedig őket is várják a szombati demonstrációra.

A demonstrációval egyébként Szabó szerint szeretnék felhívni a figyelmet az aszály miatt kárt szenvedő gazdákra, és felszólítanák az Agrárminisztériumot, hogy nyilvánítsák az aszályt elemi kárnak, valamint a madárinfluenza, sertéspestis kapcsán keletkezett károkat is fedezze, hasonlóan, mint „a Covid esetében”. A szegedi képviselő augusztus 20-tól egészen augusztus 31-ig folytatná a demonstrációt a rakparton.

Ugyanakkor – mint megírtuk – a rendőrség pénteki határozatában gyakorlatilag megtiltotta a tüntetőknek, hogy traktorokkal vonuljanak Budapest belvárosában és rakpartokon.

Szabó Bálint múltjával kapcsolatban a Telex felidézi, hogy ő volt az a politikus, aki tavaly márciusban egy napra eltűnt, majd ennek részleteiről azt állította, hogy „egy égő szalmabálához kötöztek a cipőfűzömnél fogva a makói tanyavilágban”.

Szabó neve onnan is ismerős lehet, hogy 2020-ban keresztbe állt az egyik szegedi kereszteződésben a kocsijával, hogy a járvány elleni védekezés érdekében leállítsa a városi tömegközlekedést. 2019-ben pedig jogerősen pert vesztett Botka László ellen, és egymillió forintos sérelemdíjat kell fizetnie a szegedi polgármesternek. Emellett idén máig vitatott körülmények között választották a hazai kacsa- illetve lúdszövetség elnökévé. 

Arról, hogy végül hányan vettek részt az országosnak meghirdetett gazdatüntetésen, ITT olvashatnak: