Szabó Bálint és a fantazmagóriák

Szabó Bálint és a fantazmagóriák

Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő az eltűnésével kapcsolatban kiadott Facebook-bejegyzésében 2021. április 7-én (Fotó: Mindenki Szegedért Mozgalom/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizte már Tito kutyát Eduardo Rózsa-Flores terézvárosi lakásán, miközben a szomszéd szobában „Katalin, Imre és Ferenc” épp az őszödi beszédet szivárogtatták ki. A kétezres évek elején egyenesen megerőszakolták őt, hogy ne tudjon megjelenni a másnapi, Vas megyei MSZP-sek elleni rágalmazási perben. Botka László szegedi polgármester aztán azután tett feljelentést Szabó ellen, hogy utóbbi összefüggésbe hozta a Szeviép összeomlását a nagyvárossal. A koronavírus-járvány idején aztán a szegedi villamossínekre állva próbálta leállíttatni a tömegközlekedést. Tavaly  pedig egy napra eltűnt, majd állítása szerint a makói tanyavilágban találtak rá, amint égő szalmabálához volt kötözve a cipőfűzőjénél fogva. Szabóról a legutóbbi hír az volt, hogy a Magyar Baromfi Termék Tanács szerint jogszerűtlenül választották meg a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökévé.

Így néz ki Szabó kalandos élete – jobbára a saját elmondása alapján. Hogy Tito kutya akkor már nem élt, és az erőszakot sem sikerült bizonyítani, részletkérdés. Mindennek ellenére mégis komoly hírré tudott válni a sajtóban, hogy Szabó gazdatüntetést szervez, méghozzá 1800 traktoros részvételével. Ehhez némi adalék: ahogy Jámbor András is írta, Magyarországon nagyjából 150 ezer traktor van, ezek nagy része nem családi vállalkozók, hanem nagybirtokosok kezében. Hadházy Ákos is arról számolt be, hogy a klasszikus kis- és közepes gazdálkodók száma ma töredéke a korábbinak.

Ennek ellenére Szabó állította, hogy jön az az 1800 traktor. A gazdálkodók, akikkel rajta kívül valahogy senki más nem találkozott. Mégis láthatólag sokan hittek neki, a hírek pedig szintén úgy számoltak be a gazdatüntetésről, mint ami akár be is következhet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyenesen csatlakozását jelezte, majd a Facebook-oldalán többek között azt kommentelte: „a gazdák kudarca ez elsősorban, hogy a nevükkel valaki visszaélhetett”. Pedig a kudarcot máshol érdemes keresni. Például ott, hogy ez az eset sem arra adott jó alkalmat, hogy a gazdák helyzete, problémái eljussanak minél több emberhez. Ezekről alig valahol olvashattunk, miközben Szabó Bálint ismételten magához ragadta a show-t. Pedig az aszályhelyzet sokak életét keseríti tovább, mi is számos cikkben írtunk a valódi problémákról.

Érthetetlen, hogy a fenti előélete ellenére még mindig sokan komolyan vették a botránypolitikus szavait, és a bűnügyi kisszínesek helyett megint vezető hírekben kellett olvasnunk a fantazmagóriáiról. (Sőt: a történtek után tovább magyarázhatja bizonyítványát.) Többek között ennek eredménye az is, hogy a kormánykommunikáció is ki tudta használni Szabó ismételt felsülését.