Fellebbez a választási rendszert elmarasztaló ítélet ellen a magyar kormány

Fellebbez a választási rendszert elmarasztaló ítélet ellen a magyar kormány

Egy nő leadja szavazatát a budapesti Hegyvidéki Mesevár Óvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fogadja el a magyar kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának a magyar választási rendszer nemzetiségeket érintő részét jogsértőnek talált ítéletét. Ezért a magyar kormány a strasbourgi testületnek az ügynevezett Nagykamarájához fordul – értesült a Hvg.hu.

Ez az az ügy, amelyben egy-egy görög és örmény nemzetiséghez tartozó személy 2014-es keresete alapján indult eljárás a magyar kormánnyal szemben a strasbourgi nemzetközi bíróságon. Mint arról korábban írtunk, az ügyben nem jogerősen elmarasztalták az országot. Ez az ügy folytatódik a magyar kormány fellebbezése következtében.

A magyar kormánynak ugyanis február 10-ig kellett nyilatkoznia, hogy elfogadja-e a döntést. És bár korábban kerestük az ügyben a Varga Judit által vezetett Igazságügyi Minisztériumot, de akkor nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Most a Hvg-nek írtak. Ebből derül ki, hogy nem fogadják el az ítéletet, és felülvizsgálatot kérnek.

A nemzetiségi választás lényege, hogy akik regisztrálják magukat a nemzetiségi választásra, pártlista helyett nemzetiségi listára szavaznak. Ezzel azonban hátrány éri őket – állapította meg a nemzetközi bíróság. Az egyik keresetet benyújtó, a görög nemzetiséghez tartozó Bakirdzi Kalliopé azt kifogásolta, hogy hátrány éri őt és a többi magyarországi nemzetiséghez tartozót, hiszen elveszítik a pártlistás szavazatukat, és nincsenek valódi választási helyzetben, amikor a nemzetiségi listára szavaznak.

Az uniós bíróság aggályosnak találta azt, hogy a nemzetiségi listákra szavazók pártlistára nem voksolhatnak. A bíróság azt is megállapította, hogy ha valaki nemzetiségi listára regisztrál, abban a pillanatban tudják, hogy kire adta szavazatát. Vagyis sérül a választása titkossága.

Jogkorlátozásnak tartják továbbá azt is, hogy a 13 magyarországi kisebbségből 11 kis létszáma miatt nem tud parlamenti képviselőt választani, mert a lélekszámuk olyan alacsony az országban.