Feltételesen kiszabadulhat Szögi Lajos gyilkosa

Feltételesen kiszabadulhat Szögi Lajos gyilkosa

Emlékhely Szögi Lajos meggyilkolásának helyszínén (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július 15-én szabadulhat ifj. H. D. a nagy felháborodást kiváltó 2006-os olaszliszkai gyilkosság első rendű vádlottja, ha a fellebbviteli bíróság igazat ad a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírájának, aki az elítélt szabadon bocsátásáról döntött.

Amennyiben viszont a másodfokú bíróság elfogadja az ügyész fellebbezését, úgy 2023. október 14-ig rácsok mögött marad az elítélt.

A szabadon bocsátásról döntő bíró többek között megállapította, az elítélt a börtönben kifogástalan magatartást tanúsított, 53 alkalommal jutalmat kapott, érvényben lévő fenyítése nincs. A börtönben tanulmányait jó eredménnyel folytatja, júniusban érettségizik, önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett. Mindenben kifejezte megbánását, a fogvatartásának körülményei miatt számára megítélt kártalanítás összegét a sértett családja kapta meg.

Olaszliszka: két lincselő már kiszabadult - a teljes riport - Magyar Hang

Az ítélet ellen a vád képviselője tiltakozott az elkövetett életellenes bűncselekmény súlyára, és az elkövetés módjára hivatkozva.

A 2006-os brutális bűncselekmény során Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán, miután autójával a feltételezések szerint – amit azóta az eljárás megcáfolt – elsodort egy kislányt. A gyerek az árokba esett, de nem sérült meg.

A Btk. 2013-as módosítása miatt brutális bűncselekményeket elkövetők is lényegesen korábban szabadulhatnak a börtönből, mint amennyi a kiszabott büntetésük, a szabadságvesztés büntetésből 2/3 rész, visszaeső esetén 3/4 rész kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra az elítélt.