Kilép a DK-ból az időközit elintéző jászberényi politikus

Kilép a DK-ból az időközit elintéző jászberényi politikus

Gedei József szórólapja a 2021-es ellenzéki előválasztáson (Fotó: Gedei József Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilépett a Demokratikus Koalícióból Gedei József, Jászberény korábbi alpolgármestere. „A Demokratikus Koalíció tagjaként folytatott közéleti tevékenységemet befejezem. 2023. január 15. napi hatállyal lemondtam a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Jászberény központú választókerületi elnökének tisztségéről és bejelentettem a DK-ből történő kilépésemet” – írta Gedei József akkor, amikor éppen az ő kezdeményezésére időközi önkormányzati választást tartottak a jászság fővárosában és már érkeztek a részeredmények a Fidesz nagy vereségéről.

Az ügy hátteréről Budai Lóránt polgármester a Magyar Hangnak kedden azt nyilatkozta, hogy Gedei József – a település egykori szabaddemokrata polgármestere, aki később a Demokratikus Koalíció színeiben alpolgármester lett – jelezte neki, hogy elindulna az ellenzéki előválasztáson, mint a pártja jelöltje. – Én akkor megmondtam neki, hogy nem fogom támogatni, először is, mert úgy gondoltam, hogy helyben van szükség a munkájára, és azért is, mert Kertész Ottót esélyesebbnek gondoltam – ez a sejtésem be is igazolódott, hiszen megnyerte az előválasztást.

Budai elmondása szerint viszont a támogatás elmaradása miatt Gedei megsértődött, és ki is vált a Jászberényt irányító összellenzéki egyesületből. Ezután a polgármester szavai szerint „Gedei elkezdett a Fideszhez húzni”, aminek egyik jele volt például, hogy a Gyurcsány-párt politikusa feltűnt Pócs János, a térség kormánypárti képviselőjének karácsonyi videójában. A 24.hu-nak ezt azzal magyarázta, hogy „ebben nincs semmi titok”. – Meghívtak, én pedig elmentem. Miért ne lehetne normálisan viselkedni egymással? – mondta Gedei, aki valamivel kevesebb, mint egy évvel a Póccsal való közös karácsonyi éneklése után benyújtotta javaslatát a jászberényi képviselőtestület feloszlatására. Ezt pedig az ellenzékiekből álló, Budait támogató frakció, Gedei és Jászberény korábbi fideszes polgármestere, Szabó Tamás szavazta meg. – A Fidesz pont annyi szavazatot adott az előterjesztéshez, ami a választás kiíráshoz kellett. Egyszerre viselkedtek rafináltan és gyáván – mondta Budai, aki – a mögötte állókkal együtt – azért szavazta meg az oszlatást, mert korábban ők is ezt kezdeményezték.

A jászberényi időközi választás eredményeit jelenleg épp összesítik, az eddigi számok alapján Budai Lóránt fölényes győzelme már biztos.